1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Martat: Joulupöytä ahdetaan liian täyteen

Jos kinkkua ja kalaa ei lasketa, jouluruoka on edullista valmistaa. Laatikot syntyvät vähällä rahallisella panostuksella lantusta, porkkanoista ja perunoista, muistuttavat Martat. Joulupöydissä on nykyään runsaudenpula ruokalajeja - vähempikin riittäisi Marttojen mielestä.

Kuva: YLE / Heidi Törnroos

Joulupöytään saa helposti uppoamaan kymmeniä, isommassa suvussa satoja euroja. Joulusta ei mielellään tingitä, vaikka raha olisikin tiukassa, mutta vähemmilläkin varoilla herkuttelu onnistuu.

Tähän päästään kun joulupöydän kruunuksi nostetaan kotimaisista raaka-aineista tehdyt laatikot. .Ja jos viitsii nähdä ruoanlaiton vaivan.

- Iso kinkku ja monet kalaherkut tekevät joulupöydästä kalliin. Kotimaisia juureksia kuten lanttua, punajuurta, porkkanaa ja perunaa sen sijaan saa edullisesti, valistaa Itä-Hämeen Marttojen toiminnanjohtaja Tuulikki Uusitalo.

Kun säästää rahallisesti, voi säästää myös ympäristöä. Hinnan lisäksi kannattaa miettiä paljonko ruualla on syöjiä.

- Kannattaa muistella edellistä joulua, mitä jäi yli ja mikä teki kauppansa, Uusitalo neuvoo.

Mikäli ruokaa jää, yleensä kinkkua, löytyy martoilta vinkit myös ylijäämäsialle.

- Perinteinen hernekeitto, uuniperunan täyte tai kinkkukiusaus, vaihtoehtoja on monia. Jos kinkun tähteet pakastetaan niin se kannattaa tehdä ajoissa, kun liha on vielä hyvälaatuista. Kinkku kannattaa myös paloitella valmiiksi rasioihin.

Liikaa kaikkea?

Joulun ruokaherkut kerätään kokoon notkuvaksi pöydäksi jouluaattona. Valinnanvarassa on runsauden pula kun kaikkien perheenjäsenten ja sukulaisten makutottumuksia yritetään miellyttää. Martat toivoisivat, että joulun makustelu alkaisi jo ennen aattoa.

- Olisi hyvä, jos jouluruokia voisi jaotella koko kuukaudelle. Silloin ei tarvitsisi ahtaa yhtenä päivänä pöytään kaikkia ruokalajeja, kun niiden mausta on saanut nauttia jo aiemmin, toteaa Itä-Hämeen Marttojen toiminnanjohtaja Tuulikki Uusitalo

Entäpä ikuinen väittelyn aihe, imelletyn perunalaatikon oikea perunalaatu, mitä vastaa Itä-Hämeen marttojen toiminnajohtaja Tuulikki Uusitalo?

- No, tärkeintä on, että valitaan jauhoinen peruna, hän toteaa diplomaattisesti.