Seitankinkku on kasvissyöjän joulupöydän kunkku

Monessa joulupöydässä on niin monta syöjää, että ruokavalioitakin löytyy useampia. Kasvissyöjät voivat herkutella esimerkiksi vehnägluteenipohjaisella seitankinkulla.

Kotimaa
Maarit ja vehnägluteenisäkki
Seitankinkun rakenne syntyy vehnägluteenin avulla, kertoo Maarit Helman Turun Kirjakahvilan keittiössä.YLE Turku / Kalle Talonen

Kasvissyöjien kinkunkorvikkeille tuntuu olevan enemmän kysyntää kuin tarjontaa. Kun Turun Kirjakahvila ilmoitti nettisivuillaan että heiltä saisi ostaa valmiita seitankinkkuja, yli 50 tilausta lähti melkein saman tien. Seuraavana päivänä tilauksia oli jo niin paljon, että enempää ei voitu ottaa vastaan.

- Ei tämä suosio oikeastaan yllätyskään ollut. Kaupoista ei oikein saa mitään kasvisvaihtoehtoa kinkulle. Monet tekevät sellaisen itse, vaikka mieluummin ostaisivat valmiina, arvelee Kirjakahvilan kinkkuvastaava Maarit Helman.

Teollisemmat kasviskinkut tehdään esimerkiksi soijasta. Seitankinkku sen sijaan on helppo valmistaa kotioloissakin. Olennaisin ainesosa on vehnägluteeni.

- Se ei sinänsä maistu miltään, vaan tuo kinkkuun sen tekstuurin. Lisäksi meidän kinkkuumme tulee kikhernejauhoja, soijajauhoja, tofua, öljyä ja paljon mausteita, Maari Helman paljastaa.

- Seitaniin voi ylipäätään käyttää esimerkiksi itämaisia mausteita kuten currya ja garam masalaa tai grillausmaustetta, paprikaa ja pippuria. Mausteita käytetään paljon.

Lihan korvike?

Mutta miten on, onko seitankinkun ajatuksena jäljitellä lihan makua?

- Eihän se kinkulta maistu eikä se minulla ole varsinaisesti tavoitekaan. Mutta kaikki kasvissyöjät eivät tietenkään ole kasvissyöjiä sen takia, että eivät pitäisi lihan mausta. Ja kun puhutaan seitankinkusta tai kasviskinkusta niin sitä on helpompi lähestyä kun asia on tuttu. Samalla tavalla puhutaan soijamaidosta ja soijajugurtista, vaikka eihän niissä mitään maitoa ole.

Lihatonta kinkkua voivat toki syödä muutkin kuin tiukemman linjan kasvissyöjät. Maarit Helman kertoo, että Turun Kirjakahvilasta seitankinkkua ovat tilanneet niin vegaanit kuin ennakkoluulottomat sekasyöjätkin.

- Se on kyllä kivaa, että ihmiset ovat valmiita kokeilemaan eirlaisia vaihtoehtoja.

Maarit Helman suostui paljastamaan Turun Kirjakahvilan joulunalusviikonloppuna viimeistellyn seitankinkkureseptin. Tosin mausteet Maarit mittaa yleensä enemmän fiiliksen kuin teelusikan avulla.

Turun kirjakahvilan seitankinkku

Kuivat aineet ja kosteat aineet sekoitetaan aluksi keskenään ja sen jälkeen toistensa kanssa.

kuivat aineet:

4 dl vehnägluteenia

1/2 dl kikhernejauhoja

1/2 tl maustepippuria

1/2 tl mustapippuria

2 tl savupaprikajauhetta

grillausmaustetta, inkivääriä, neilikkaa tai esim. oluthiivahiutaleita maun mukaan

(Maaritin mukaan maustaminen osuu kohdilleen kun on tehnyt muutaman kinkun, esim. suolaa voi joku haluta vielä lisätä ja joku toinen ei)

kosteat aineet (sekoita sauvasekoittimella):

2-3 dl vettä

1/2 dl soijakastiketta

150 g tofua

1/2 dl öljyä

1/2 dl sinappia

1-3 murskattua valkosipulinkynttä

Seitan-taikina muotoillaan ja paistetaan uunissa 175 asteessa noin 1 h 15 minuuttia. Jäähtyneelle seitankinkulle loihditaan sinappihuntu.

Lähteet: YLE Turku / Kalle Talonen