1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. jouluruoka

Joulupöydässä juhlivat perinteet

Suomalaiseen joulupöytään katetaan tänä vuonna entistä enemmän selkeistä perusraaka-aineista valmistettua ruokaa ja entistä vähemmän kevytuotteita. Joulun ruokaperinteet muuttuvat hitaasti, vaikka sekä lihantuotannosta että hiilihydraateista on tänä syksynä käyty kiivasta keskustelua.

Kuva: YLE

Päivittäistavarakauppa ry arvioi, että joulun ruokakauppa sujuu tänä vuonna hyvin.

- Joulua ja vuodenvaihdetta edeltävät lähes kokonaiset myyntiviikot ja se on myynnin kannalta hyvä juttu, toteaa päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Osmo Laine.

Kohukuvat eivät hetkauta kinkkukauppaa

Ruokakeskon ostojohtaja Harri Turunen sanoo, että kuluttajat kysyvät vuosi vuodelta enemmän pienempia, luuttomia kinkkuja ja kinkkurullia.

- Kokonaisia kinkkuja myydään nykyään aika vähän.

- Muutenkin lihan myynti on ollut lievässä kasvussa, mutta mitään suuria muutoksia myyntiluvuissa ei ole, kertoo Turunen.

Valikoimajohtaja Ilkka Alarotu S-ryhmästä arvioi, että kuluttajat arvostavat aitoja tuotteita ja ovat kiinnostuneita ruuan alkuperästä, lähiruuasta ja luomusta.

- Asiakkaat haluavat perinteisellä tavalla tehtyjä jouluruokia, joissa on mahdollisimman vähän lisäaineita.

Karppaus ei ole kansanliike

Suomalaisten ruokailutottumukset muuttuvat hitaasti, korostavat suuret ruokakauppiaat. Vähähiilihydraattinen ruokavalio ei juurikaan näy suomalaisten joulupöydässä.

- Esimerkiksi leivän myynnissä on ollut pientä laskua, mutta lasku on viime kuukausina hidastunut, sanoo ostojohtaja Harri Turunen.

- Kevyttuotteiden myynti on myös jonkin verran laskenut, sen sijaan maustamattoman jogurtin ja rahkan myyntiluvut ovat nousussa.

Voikauppa on luistanut niin hyvin, että voista on ollut ajoittain pulaa. Päivittäistavarakauppa ry:n mukaan suosituimpia jouluruokia ovat edelleen kinkku, joululaatikot sekä rosolli.