1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. viihde

SH'BAM on hikeä hittien yllä

Hauskanpitoa musiikin tahtiin, tanssimista ilman tanssitaitoakin, runsasta hikoilua ja iloista rasvanpolttoa. Kuvaus sopii zumbaan, mutta myös uuteen tulokkaaseen SH'BAMiin. Se taas sopii niille, jotka haluavat lattarimusiikin sijasta hikoilla listahittien tahtiin.

viihde
Kuvassa Heidi Yrjänä näyttää uuden liikuntamuodon koreografiaa
Ohjaaja Heidi Yrjänä näyttää, että Sh´bamin liikkeissä kädet ovat usein ylhäällä, mikä nostaa jumppaajan sykettä.YLE / Heini Holopainen

Hiljattain Suomeen rantautuneen SH'BAMin tunteja Kokkolassa vetävä Heidi Yrjänä sanoo, että laji on ihmisille, jotka pitävät tanssimisesta, mutta eivät osaa tanssia.

Kyseessä on zumban kaltainen liikuntamuoto, mutta musiikkityyleissä löytyy vaihtelua. Kolmen vartin tunnin aikana soi 12 kappaletta, ja jokaiseen biisiin on oma koreografiansa. Musiikki on hittibiisejä 80-90-luvuilta ja toisaalta joukossa on aivan uusia, radiosoitossa olevia hittejä.

- Tämä sopii heille, jotka eivät jaksa kuunnella lattaria koko tuntia.

Sopu sijaa antaa

SH'BAM on Yrjänän mukaan myös helpompaa tai ainakin selkeämpää kuin zumba.

- Mukana ei ole niin paljon lantionpyörityksiä, sillä joukossa on ehkä yksi lattarikappale. Siellä biletetään ja pidetään hauskaa. Tekniikkaohjeita ei anneta, vaan jokainen voi olla mukana omana itsenään. Samalla suuret liikkeet nostavat sykettä ja parantavat kuntoa.

Yrjänä uskoo zumban ja SH'Bamin mahtuvan samalle kartalle ja pysyvän markkinoilla.

- Ne varmasti kulkevat käsi kädessä - paljon riippuu siitä, millaisesta musiikista pitää. Molemmissa lajeissa on kyse siitä, että haluaa liikkua musiikin mukana eikä tarvitse osata tanssia.

Formaatti sama halki maailman

Pohjoismaihin SH'BAM rantautui syksyn aikana, ja esimerkiksi Kokkolassa tunteja on annettu vasta pari viikkoa. Palautetta on Yrjänän mukaan jo tullut: paljon iloisia, hikisiä ihmisiä ja kiitosta lajin helppoudesta.

Uudesta-Seelannista tullut laji on osa kansainvälistä Les Mills -tuntiorganisaatiota. Malli takaa sen, että tunnit ovat samanlaisia eri puolilla maailmaa. Ohjaaja tuo tunteihin mauksi lähinnä oman persoonansa.

- Se ei ole tympeää, vaan helpottavaa. Luotan laatuun eikä minun tarvitse miettiä koreografiaa, vaan voin keskittyä asiakkaisiin ja tunnelman luomiseen, sanoo Heidi Yrjänä.

Lähteet: YLE Keski-Pohjanmaa

Lue seuraavaksi