1. yle.fi
  2. Uutiset

Vauvojen päät suojattiin villamyssyillä Rovaniemellä

Hyväntekeväisyystempaus tuotti kymmeniä villamyssyköitä Lapin keskussairaalan synnytysosastolle. Rovaniemeläisen lankakauppa NeulonTain aloitteesta tehdyt villamyssyt luovutettiin tänään Lapin keskussairaalan synnytysosastolle.

Kotimaan uutiset
Kaksi päivää vanha tyttövauva Mäkinen.
Anne Mäkisen tyttövauva sai päänsä suojaksi lämpimän alpakkavillaisen myssyn tiistaina.YLE/Raimo Torikka

Lankakauppa Neulontai lahjoitti 20 kerää 100-prosenttista alpakkalankaa ohjeineen neulojille muutama viikko sitten. Tekijöitä löytyikin ympäri Suomea ja jokainen myysykän tekijä sai liittää myssyyn nimen ja pienen tarinan.

Lankakaupan yrittäjät Annika Silvennoinen ja Stefanie Lavan luovuttivat tiistaina Lapin keskussairaalan synnytysosastolle kaikki mysyykkäprojektin kautta heille tuodut lähes 30 alpakkavillaista myssyä.

Rovaniemeläinen Pia Laiti oli yksi näistä monista myssyntekijöistä ja osallistui myös itse myssyjen luovutustilaisuuteen.

- Tämä oli ihana projekti tehdä, tämmönen pieni jonka voi antaa jollekin pienelle. Se kyllä varmana lämmittää, alpakka on nimittäin lämpimämpää kuin tavallinen villa, niin pitäis olla lämpöarvot kohillaan.

Ensimmäisen alpakkaisen myssyn päähänsä sai muutaman päivän ikäinen tyttö-Mäkinen. Onnellinen äiti Anne Mäkinen kehui niin lapsensa päähän laitettua myssyä kuin myös myssykkähanketta.

- Oikein hieno ja nätti. Tosi hieno ajatus, että lämmittää näitä pieniä ja sitten äitien mieltä myös, että oikein hieno hanke kyllä.

Pää tarvitsee suojaa

Lapin keskussairaalassa syntyi vuonna 2010 reilut 1200 vauvaa joista hieman vajaat 4 prosenttia keskosina eli ennen 37 raskausviikkoa.

Vuonna 2011 marraskuu loppuun mennessä vauvoja on LKS:n synnytysosastolla on syntynyt jo 1134 vauvaa.

Lapin keskussairaalan naistenklinikan ylilääkärin Pekka Kuljun mukaan vauvoja syntyy enemmän vuoden 2011 aikana marraskuun lukujen perusteella enemmän kuin vuonna 2010.

Ylilääkäri Pekka Kulju myös korostaa, että on tärkeätä suojata niin keskosten kun täysaikaisten vastasyntyneiden vauvojen pää.

- Myös aikuisen pitää joutuessaan kylmiin olosuhteisiin suojata pää erityisen tarkasti, koska se luovuttaa lämpöä. Vastasyntyneen pää on vielä isompi suhteessa vartalon kokoon ja näin ollen lämpö karkaa pään kautta. Olemme jo pitkään suojanneet pään eli erilaisia myssyjä on käytetty.

Lähteet: YLE Lappi

Lue seuraavaksi