Kapi vaivaa citykettuja

Pienpedot kuten ketut, supikoirat ja mäyrät ovat yleistyneet Turun keskustassa muutaman vuoden ajan. Kaupungin alueella on arviolta muutamia kymmeniä kettuja, joista melko suuri osa on sairaita.

kettu
Tämä kettu pyydysteli myyriä Suikkilantiellä Turussa heinäkuun puolivälissä.
Tämä kettu pyydysteli myyriä Suikkilantiellä Turussa heinäkuun puolivälissä.YLE / Minna Rosvall

Sairaiden pienpetojen pyydystäminen teettää töitä kaupungin luonnonsuojelutyöntekijöille. Leudolla säällä sairaatkin yksilöt selviytyvät pitkään ja saattavat tartuttaa tautiaan laajalti.

Kaupungin luonnonsuojelutyöntekijän Emma Kososen mukaan kapisten kettujen pyydystäminen loukulla on hankalaa. Sairaita villieläimiä kuuluu kuitenkin auttaa tavalla tai toisella.

- Kapisilla ketuilla on syyhypunkin aiheuttama ihosairaus. Ensin karvat lähtevät ja kutina on kova - eläimet raapivat ihonsa rikki, laihtuvat ja lopulta kuolevat pois. Ei mikään mukava sairaus, Kosonen kuvailee.

Kapi voi tarttua lajista toiseen. Koiria ei kannata päästää tekemisiin kettujen kanssa, vaikkakin koirilla tauti on helposti parannettavissa. Vielä harvinaisempaa on taudin tarttuminen syyhyksi ihmiseen. Siksi villieläimiin tai raatoihin ei pidä koskea paljain käsin.

- Ongelma vaan on näiden kettujen kanssa, että ne eivät kovin helposti mene loukkuun. Ne ovat sairainakin usein aika epäluuloisia. Vaikka ne voivat ottaa ruokaa ihmisen kädestä, niiden epäilykset heräävät kummallisella tavalla siinä vaiheessa, kun laitetaan loukku.

Kosonen tähdentää, ettei ympäristötoimistolla ole mitään intressiä pyydystää terveitä kettuja. Tulokaslajien eli minkin ja supikoiran hävittäminen on sitä vastoin monin tavoin perusteltua. Emma Kosonen toivoo, että sivulliset lakkaisivat rikkomasta loukkuja.

- Sillä, että yksi minkki saadaan pois, saatetaan säästää kymmenien tiiranpoikasten henki.

Lähteet: YLE Turku / Satu Aaltonen