Punapyrstölepinkäinen nähtiin joulukuussa

Birdlife Suomen mukaan joulukuussa nähtiin Oulunsalossa vain kuusi kertaa aiemmin Suomessa havaittu punapyrstölepinkäinen. Toinen harvinaisuus oli kashmirinuunilintu, joka löytyi itsenäisyyspäivänä Mäntyharjulta.

Jammu ja Kashmir
Västäräkki juhlisti veteraanipäivää läsnäolollaan.
Tuomo Häkkinen

Leuto alkutalvi näkyy ajankohtaan nähden tavallista monipuolisempana linnustona. Erityisesti vesi- ja lokkilintuja on selvästi keskimääräistä runsaammin. Jäättömillä järvillä ja merenlahdilla on vielä runsaasti vesilintuja. Isokoskeloiden suurimmat parvet eivät ole vielä edes ehtineet Etelä-Suomeen, ja esimerkiksi joutsenia ja kanadanhanhia viipyy Suomessa vielä sadoittain.

BirdLife Suomen mukaan vesi- ja rantalintujen lisäksi tavallista enemmän on ilmoitettu muun muassa västäräkkejä, niittykirvisiä ja sinisuohaukkoja. Keskimääräistä selvästi vähemmän on ilmoitettu esimerkiksi marjalintuja, kuten räkättirastaita, tilhiä ja taviokuurnia, koska pihlajanmarjasato on niukka.

Lintujen lajikirjo on edelleen monipuolinen. Kuluvan joulukuun aikana on havaittu tähän mennessä 160 lintulajia, mikä on kymmenisen lajia enemmän kuin keskimäärin viime vuosina samaan aikaan.

Joulukuun harvinaisimmat linnut olivat vain kuusi kertaa aiemmin Suomessa havaittu punapyrstölepinkäinen, joka viipyi Oulunsalossa 3.12. saakka, sekä kashmirinuunilintu, joka löytyi itsenäisyyspäivänä Mäntyharjulta. Kumpaakaan lajia ei ole aikaisemmin havaittu talvikuukausina Suomessa.

Lähteet: YLE Oulu