Kiellot ovat myrkkyä hammasvalistukselle

Lahdessa on jo kolmen vuoden ajan haettu uusia keinoja suun terveyden edistämiseksi. Hammaspeikko-projektissa jalkaudutaan nyt kentälle lasten- ja nuorten kanssa toimivien yhdistysten pariin. Tukijoiksi on saatu alueen isoja yrityksiä sekä urheiluseuroja, kuten jääkiekkoseura Pelicans.

terveys
Hammaslääkäri hoitaa potlasta Lotilan koululla Lahdessa.

Hammaspeikko-projektissa on aiemmin kiinnitetty huomiota asiakkaiden kohtaamiseen. Nyt haetaan uudenlaista yhteistyömallia lähtemällä hammashoitoloiden ulkopuolelle, lasten ja nuorten parissa toimiviin urheilu- ja nuorisoseuroihin. Tukijoina ovat mm. Fazer, Hartwall, Pelicans sekä Lahden Ateria.

- Erityisesti yläkoululaiset karttelevat hammaslääkäriä ja jättävät käyntejä väliin. Tavoitteena on ollut vaikuttaa ensin asiakkaan kohtaamiseen hammaslääkärissä ja nyt sen jälkeen, kun hän ei ole hammashoitolan asiakkaana.

Tulossa on mm. erilaisia tempauksia, koulukiertue jääkiekkojoukkue Pelicansin kanssa, ksylitolituotteita Lahden Aterian asiakaskouluille sekä terveydenedistämisviestinnän kehittämistä Hartwallin kanssa.

Vanha valistus ei pure

Lahden kaupungin suuhygienisti Henrik von Schrowen mukaan kelkkaa käännetään nyt kieltojen sijaista normaaliin elämään ja realiteetteihin.

- Yritykset toimivat jo luonnostaan urheiluseurojen parissa sponsoroimalla ja markkinoivat tuotteitaan siellä. Haluamme olla vaikuttamassa markkinoinnin sisältöön.

Päämääränä on ohjata lapsia ja nuoria valitsemaan parempia vaihtoehtoja.

- Kun puhumme suklaan syömisestä tai limujen juomisesta, olemme kehottaneet välttämään näitä tuotteita. Esimerkiksi Fazer valmistaa kuitenkin myös ksylitolituotteita ja Hartwall voimavesituotteita, jotka ovat hammasystävällisiä.

Hammaspeikko- projektin tähtäin on kymmenen vuoden päässä. Tavoitteena on lanseerata mallia myös muualle.

- Vanhat valistusmallit eivät enää toimi. Jos tällä pystymme parantamaan yleistä hyvinvointia ja muuttamaan asenteita suun terveyden ylläpitoon, voidaan sillä pienentää terveydenhuollon kustannuksia.

Lähteet: YLE Lahti / Tuija Veirto