1. yle.fi
  2. Uutiset

Venäjän nettiaktivistit: Tämä on kansalaisyhteiskunnan syntyhetki

Venäjän nettiaktivistit suunnittelevat uutta suurmielenosoitusta ensi viikonlopulle. Viime viikonlopun mielenosoitukset Pietarissa ja Moskovassa keräsivät useita tuhansia osanottajia.

Ulkomaat
Naista haastatellaan.
Protesteihin osallistunut Maria Ruzina toimii Pelastakaa Utrish -liikkeessä ja osallistuu mielenosoituksiin avoimemman ja ystävällisemmän Venäjän puolesta.YLE

Yksi Pietarin mielenosoitusten organisoijista, Ajankohtaisen kakkosen tapaama opiskelija Maxim Tomchin, kertoo kiinnostuksen mielenosoituksia kohtaan pysyneen vahvana.

- Ihmisiä tulee joka puolelta. Tavalliset opiskelijat ovat jakaneet lentolehtisiä ympäri kaupunkia koko viikon ajan, Tomchin kertoo.

Pietarin mielenosoituksiin osallistuneet protestoijat vaativat avoimuutta, kansalaisoikeuksia ja vapautta päättää omasta elämästään.

- Täällä on saanut nyt maistaa tilkan vapautta. Tämä on mielestäni kansalaisyhteiskunnan syntyhetki, kertoo protesteihin osallistunut Maria Ruzina. Hän toimii Pelastakaa Utrish -liikkeessä ja osallistuu mielenosoituksiin avoimemman ja ystävällisemmän Venäjän puolesta.

- Minun mielestäni olisi tärkeää, että ihmiset olisivat avoimia toisilleen, ja että he voisivat hymyillä toisilleen. Olisi tärkeää, että ihmiset eivät pelkäisi toisiaan, mikä on yleistä nykyisin, Ruzina sanoo.

Epävirallisen Erilainen Venäjä -puolueen aktiivi Andrei Melnik vaatii lisää kansalaisoikeuksia.

- Ihanteellisessa Venäjässä olisi kokoontumisvapaus ja mahdollisimman matala kynnys perustaa poliittisia puolueita, Melnik sanoo.

Pidätettyjen tukiryhmään kuuluvan Natalia Sivohinan unelmien Venäjässä yksi ihminen ei päättäisi koko kansan puolesta.

- Hyvä Venäjä on maa, jossa ihmisten valinnat otetaan huomioon. Hyvässä Venäjässä arvostettuna olisivat oikeat arvot, ei ainoastaan raha ja rahastaminen, Sivohina sanoo.

Lähteet: YLE Uutiset / Jari Hakkarainen & Lasse Poser

Lue seuraavaksi