Jouluenkeli saa siivet miehenkin käsissä

Askarteluliikkeet tahkoavat joulun alla vuoden parhaan tuloksensa. Joulukoristeita ja lahjoja askartelevat pääasiassa naiset, mutta pikkuhiljaa myös miehet rohkaistuvat kokeilemaan sorminäppäryyttään.

Kotimaa
Mies liimaa kuumaliimalla joulukoristetta.
YLE / Hanna Lumme

Askarteluliike Charlotan yrittäjä Jari Tammela ei epäröi tarttua liimapistooliin. Jouluenkeli valmistuu muutamassa minuutissa.

Tammelan mukaan valtaosa askartelijoista on edelleen naisia ja tyttöjä.

- Joukossa on iloisia yllätyksiä. Välillä käy hyvin innostuneita miehiä hakemassa tarvikkeita. Joulun alla miehet hakevat paljon tarvikkeita, mutta usein ne menevät naisten käyttöön.

Toistakymmentä vuotta askartelualalla ollut yrittäjä tietää, että joulu on tärkeä sesonki. Silloin tehdään vuoden paras tulos.

Askarteluliikkeiden kilpailu on kiristynyt, mutta kauppa on käynyt tänäkin jouluna.

- Käsillä tekeminen on edelleen suosittua. Valmiin tavaran joulumarkkinoilla tarjontaa on runsaasti ja kauppa on vähän hiipunut, mutta tarvikepuolella myynti voi jopa kasvaa.

Käsin tekeminen rentouttaa

Ennen joulua askarteluliikkeestä haetaan etenkin korttimateriaaleja. Paljon tehdään myös kransseja ja nykyaikaistettuja, lasisia himmeleitä, koruja ja avainketjuja.

Koristeiden ja joululahjojen askartelu on monelle tekijälleen vastapainoa stressille ja kiireiselle arjelle.

- Itse tehty lahja kertoo saajalleen, että häntä on ajateltu. Ehkä tämä kiehtoo suomalaisia ja siksi halutaan antaa itse tehty lahja, Jari Tammela sanoo.

Lähteet: YLE / Hanna Lumme