1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Suomessakin laitettu virheellisiä rintaimplantteja

Sosiaali- ja terveysalan valvontavirasto Valviran mukaan virheellisiä Pip-rintaimplantteja ei ole käytetty Suomessa. Suomesta löytyy kuitenkin joitakin tapauksia, joissa implantit on ostettu Ruotsista ja leikattu Suomessa.

Pip-rinta-implantit sisältävät luvatonta, helposti rikkoutuvaa silikonia ja niiden käyttö kiellettiin viime vuonna useissa Euroopan maissa. Valviran mukaan kyseisiä implantteja ei ole ollut käytössä Suomessa, mutta maahan on kuitenkin ostettu joitakin implantteja Ruotsista.

- Meidän tietoomme on tullut 14 implanttia, jotka on aikanaan ostettu Ruotsista ja laitettu täällä suomalaisille potilaille, kertoo Valviran ylilääkäri Juhani Rämö.

Poistoa ei suositella

Pip- implantit on voinut saada myös rajojen ulkopuolella suoritetuissa leikkauksissa. Ranskassa pohditaan tällä hetkellä jatkotoimenpiteitä implanttipotilaille. Valvira seuraa käsittelyä ja tiedottaa asiasta myöhemmin. Suomessa leikattuihin PiP-potilaisiin Valvira on ollut yhteydessä jo puolitoista vuotta sitten, kun kyseisten implanttien käyttö kiellettiin.

- Tällä hetkellä ei esimerkiksi suositella implanttien poistoa, jollei siihen ole välttämätöntä syytä, kertoo Valviran ylilääkäri Juhani Rämö.

Yhteys syöpään?

PiP-Implanteilla epäillään olevan yhteys myös syöpään. Helsingin Yliopistollisen keskussairaalan Plastiikkakirurgian ylilääkäri professori Erkki Tukiainen uskoo syöpään sairastumisriskin olevan kuitenkin suhteellisen pieni.

- Kyseessä on erittäin harvinainen imukudossyövän, lymfooman, eräs alatyyppi.

Tukiaisen mukaan tiedetään, että tautia on havaittu myös muiden silikonittomien implanttien yhteydessä.

- Maailmanlaajuisestikin tämän syövän määrä on ollut aivan muutamia kymmeniä. Kun otetaan huomioon, kuinka valtava määrä implantteja on vuosikymmenien aikana käytetty, niin suhteutettuna siihen riski on erittäin pieni.