Viljelijäkapina saavutti Kiinalta harvinaisen myönnytyksen

Etelä-Kiinassa oman kylänsä vallanneet viljelijät ovat päässeet poikkeukselliseen kompromissiin maakiistassa viranomaisten kanssa. Asukkaat ajoivat poliisit ja puoluepamput ulos Wukanin kylästä, kun heidän viljelysmaansa oli myyty salaa rakennusyhtiölle. Nyt Kiina lupaa antaa osan maasta takaisin.

Ulkomaat

On epäselvää, miksi viranomaiset ovat suostuneet myönnytykseen, kun vain päiviä aiemmin se käytti uhkailutaktiikkaa ja on sillä ratkaissut aiemmatkin maakiistat.

Tiesulkujen purkaminen on kuitenkin selvä merkki kireiden välien hellittämisestä - viljelijät ovat raivanneet tieltä niille raahaamansa puunrungot, joilla se esti poliisia palaamasta kylään. Samoin poliisi on kaikonnut tarkastuspisteiltä, joilla se yritti estää kyläläisten ruokakuljetukset.

Varsin erikoislaatuinen protesti on kestänyt kaksi viikkoa. Parinkymmenentuhannen asukkaan kylä muun muassa valtasi kommunistisen puolueen toimiston, käänsi poliisiautot katolleen ja otti järjestyksen omiin käsiinsä.

Kapinajohtaja Yang Semaon mukaan viranomaiset ovat myös luvanneet selvittää kyläläisten neuvottelijan kuolinsyyn. Pidätetty neuvottelija kuoli aiemman virallisen tarinan mukaan sydänkohtaukseen, mutta kyläläisten mukaan ruumiissa oli pahoinpitelystä kieliviä ruhjeita.

Nähtäväksi jää, johtaako viranomaisten poikkeuksellinen periksianto kylävaltauskäytännön leviämiseen muualle Kiinaan. Kiinassa on vuosittain kymmeniätuhansia yhteenottoja kansalaisten ja viranomaisten välillä, ja suurin osa liittyy juuri maakiistoihin.

Lähteet: AP, YLE Uutiset