1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutisten artikkeliarkisto

Ajatuskupla: Museosta lasten paratiisi

Turku ei ole kohta enää kulttuuripääkaupunki. Onko Turku kulttuurikaupunki? Joona Haarala miettii tätä lapsiperheen näkökulmasta.

Yle Turku kertoi muutama päivä takaperin, että Turun museoissa ei voida luopua sisäänpääsymaksuista, kuten esimerkiksi Helsingin kaupunginmuseossa tai Tampereen Werstaassa on tehty. Turun museokeskuksen mukaan sisäänpääsymaksut muodostavat ison osan museokeskuksen tuloista.

Ensi vuonna Turun museokeskus kuitenkin muuttaa käytäntöä siten, että Kuralan Kylämäen elävän historian museoon on kaikille vapaa sisäänpääsy. Wäinö Aaltosen museoon on lasten ilmaisen sisäänpääsyn rajaa nostettu 12 ikävuoteen.

Lisäksi edelleen kaikki päiväkotiryhmät ja koululuokat pääsevät ilmaiseksi museoihin.

No se on hyvä, että lapset pääsevät Turussa joihinkin museoihin ilmaiseksi. Jos museosta tulee lapsena kiva paikka, niin museopalveluja käytetään usein myös aikuisena.

Mutta ajattelepa sitä, jos museot olisivat ihan oikeasti houkutteleva paikka?

Monessa perheessä mietitään joulun välipäivinä, että mitäs nyt tehtäis? Valistunut perheenisä tai -äiti voisi ehdottaa, että ”mennään museoon”.

NO EI, huutaa lapsilauma. Mutta olisiko mahdollista, että ihan tavallinen museo olisi paikka, jossa käydään monta kertaa vuodessa perheen voimin. Kyllä voi – nimittäin Ruotsissa.

Olimme perheen kanssa pari kesää sitten Ruotsissa Göteborgissa. Ikävä yllätys oli, että vettä satoi kaatamalla. Päätimme mennä ensimmäiseen mahdolliseen paikkaan sadetta pakoon ja päädyimme luonnontieteelliseen museoon. Ja mitä näimme….

Lasten hyvin varustellun leikkipaikan, omia eväitä varten tehdyn tilan, jossa oli hellat ja mikrot… lastenhoitohuoneet. Valtavan kiva museomyymälä. Lapsia ei millään saanut museosta pois. Ja kyse oli kuitenkin luonnontieteellisestä museosta.

Tämä museo ei suinkaan ollut ilmainen. Liput olivat kohtuullisen hintaisia, mutta samalla lipulla olisi päässyt vuoden ajan museoon niin monta kertaa kuin haluaa.

Ja ihan totta. Museo oli täynnä väkeä. Turun ystävyyskaupungissa, joka ei ole Euroopan kulttuuripääkaupunki