1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. vähähiilihydraattinen ruokavalio

Lanttu taipuu ranskalaisiksi karppaajan joulupöydässä

Joulupöytään kuuluu perinteisesti monta herkkua, joiden joukosta löytyy varsinaisia hiilihydraattipommeja. Joutuuko karppaaja selviämään pyhien yli pelkällä kinkulla? Entä jäävätkö laatikot syömättä, jos puoli sukua on intoutunut karppaamaan?

vähähiilihydraattinen ruokavalio
Kotitalousneuvoja Riitta Laatu etsii vähähiilihydraattisia jouluruokia.
YLE

Kotitalousneuvoja Riitta Laatu Varsinais-Suomen Martat ry:stä muistuttaa, että joulu on kuitenkin vain kerran vuodessa.

- Meillä martoilla on sellainen linja, että pidetään sellainen kultainen keskitie karppaamisessa, eikä hurjasti kieltäydytä kaikesta hiilihydraattipitoisesta. Puuroakin saa jouluna syödä, Laatu sanoo.

Hiilihydraatteja löytyy puurosta, mutta myös joulun laatikoista ja makeista herkuista. Laatikoista saa nauttia karppaajakin, sillä niistä saa vähähiilihydraattisia pienellä vaivalla.

- Jättää vain jauhot ja korppujauhot laatikoista pois. Voi ja kermahan karppaukseen sallitaan. Laatikot eivät oikeastaan ole kauhean pahoja hiilihydraattien suhteen, Laatu kertoo.

Bataattia kinkun kylkeen

Kaikki eivät kuitenkaan laatikoista perusta. Riitta Laatu ehdottaa tilalle bataatti-vuohenjuustokiekkoja.

- Kuorittu bataatti leikataan kiekoiksi, päälle öljyä ja mausteita. Kiekot laitetaan uuniin, ja 10 minuuttia ennen kun kiekot uunista otetaan, laitetaan päälle vielä kiekko vuohenjuustoa. Siitä tulee aika hauska lämmin lisäke kinkulle tai kalkkunalle, Laatu neuvoo.

Toinen vähähiilihydraattinen lisuke voi olla vaikka lanttulaatikkoa korvaavat karpin ranskalaiset. Lanttu veistetään tikuksi, ja tikut uppopaistetaan rasvassa ranskalaisten tapaan.

Juustotarjotin torttujen tilalle

Riitta Laatu sanoo, että jos jotain karppaajan pitäisi joulupöydässä erityisesti välttää, niin valkoisista vehnäjauhoista ja sokerista tehtyjä leivonnaisia. Joulun tortut ja kakut eivät siis karppaajan ruokavalioon sellaisinaan sovi.

Halutessaan makeita herkkuja voi korvata juhlavalla juustotarjottimella. Tarjotin kootaan perinteisesti neljästä erilaisesta juustosta. Mukaan voi ottaa esimerkiksi brieta, homejuustoa, mustaleimaemmentalia ja jotain kermajuustoa.

- Juustojen kylkeen voi koristeeksi laittaa hedelmiä, vaikkapa viinirypäleitä, Laatu vinkkaa.

Karppaajalta voi jäädä glögikin juomatta juoman sokeripitoisuuden vuoksi. Riitta Laatu sanoo, että karppaajalle sopivaa glögiä voi tehdä itsekin.

- Ihan marjamehuista voi glögiä tehdä, kunhan laittaa vähemmän sokeria tai käyttää muita makeutusaineita. Jouluisen maun saa vaikka kanelitangolla ja tähtianiksella, ja sokerittomia glögimausteitakin myydään valmiina sekoituksina. Mielikuvitus on valttia tässäkin asiassa, Laatu sanoo.

Lähteet: YLE Turku

Lue seuraavaksi