1. yle.fi
  2. Uutiset

Sienet saa joulupöytään suoraan metsästä

Leuto ja sateinen alkutalvi on saanut metsät kasvamaan uutta sienisatoa. Ruokasienistä Uudenmaan rannikkovyöhykkeeltä löytyy vielä suppilovahveroita, rusko-orakkaita ja kuusilahokkaa.

Kotimaan uutiset
Porvoon läheltä löytyy vielä jouluviikolla huippukuntoisia suppilovahveroita.YLE

Alkutalvi on ollut sienestyksen kannalta täysin poikkeuksellinen. Hyvää ruokasientä voi vielä jouluviikolla poimia monessa metsässä.

Parhailta paikoilta löytyy priimakuntoista koriin pantavaa, sanoo biologi Tea von Bonsdorff Luonnontieteellisestä keskusmuseosta.

- Jos oikein on hyvä metsäalue, niin muutaman tunnin aktiivisella keräyksellä saa jo korin täyteen.

Bonsdorff ei koskaan ole ollut sienimetsällä yhtä myöhään joulukuussa.

- Toki lumen keskeltäkin voi kerätä suppilovahveroita suoraan pakkaseen, nehän ovat valmiiksi pakastuneita sieniä. Mutta tälläisesta, että ei ole lunta lainkaan ja että sienet ovat ihan tuoreita, minulla ei ole aikaisemmilta vuosilta kokemusta.

Sieni kannattaa tutkia tarkkaan

Viime viikkojen vuolaista sateista johtuen parhaat poimintapaikat sijaitsevat sammalten peittämillä rinnemailla. Laakeampi maasto on liian märkää. Siellä sienet ovat lionneet kelvottomiksi käyttää.

Rusko-orakkaat ovat osin syöntikuntoisia, mutta saattaneet saada paikoin myös pakkasta. Huonokuntoisten sienten poimintaa kannattaa Bonsdorffin välttää muutoinkin.

- Suurin osa lievistä sienimyrkytyksistä johtuu siitä, että syödään pilaantuneita sieniä, eli kannattaa käyttää kaikkia aisteja, haistella ja tunnustella, että sieni on napakka eikä siinä näy homeita.

Lähteet: YLE Helsinki

Lue seuraavaksi