1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. bataatti

Bataatti piristää joululaatikon

Porkkana-, lanttu- ja maksalaatikko sekä imelletty perunalaatikko. Siinä joulun vakituiset lootat, mutta mistä tuoreutta näihin pöydän antimiin? Raaka-aineeksi voi vaihtaa bataatin, joka toimii parhaiten imelletyn perunalaatikon aineksena.

bataatti
Jouluista bataattilaatikkoa.
YLE / Raila Paavola

Hotelli Polariksen keittiömestari Juho Jokinen ryhtyi uudistamaan porkkana- ja lanttulaatikon sekä imelletyn perunalaatikon ilmettä vaihtamalla raaka-aineeksi bataatin. Lanttuversio kärsi vaihdosta bataattiin selvimmin; parhaaksi nousi imelletyn perunalaatikon reseptillä tehty bataattilaatikko.

Perunalaatikon imeltymiseen käytetään tavallista reilummin siirappia, jolloin vehnäjauhon poisjättö tekee samalla laatikosta gluteenittoman.

Bataatit puhdistetaan ja kuoritaan. Palat keitetään, muussataan ja liimamaisuuden lisäämiseksi sekaan pannaan vajaa kolmasosa muussattua perunaa. Sitten lisätään ruokakermaa, suolaa ja siirappia. Muskottipähkinä sopii laatikkoon, samoin ripaus kanelia ja kardemummaa.

Luonto kuvioi pinnan

Vuoan pohjalle laitettu puolen sentin margariinikerros saa rasvan nousemaan reunoille vuokaa täytettäessä. Bataattilaatikon paistoaika on vähintään neljä tuntia miedossa lämpötilassa.

- Silloin rakenne on hyvä ja pintaan tulee pieni rapeus.

Pintaa on turha lähteä kuvioimaan, sillä luonto hoitaa hitaasti paistuvan laatikon koristelun. Bataatti tuo myös laatikkoon kauniin jouluisen, syvän oranssin-rusehtavan värin.

- 1800-luvulla bataattia ei vielä Suomessa ollut käytettävissä, vaan jouluruokien värit ovat syntyneet niistä aineksista, joita on ollut käytössä. Joulun ruokavärit ovat aina tulleet punajuuresta, porkkanasta ja lantusta. Joulun mausteita ei niitäkään ole aina ollut käytössä - edes sokeria. Kyllä ne ovat liittyneet juhlahetkiin, muistuttaa Jokinen.

Lähteet: YLE Keski-Pohjanmaa

Lue seuraavaksi