1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. robotit

Robotiikka valtaa alaa työpaikoilla

Robotiikan osaajista on pulaa, mutta osin työllistymistä haittaavat yritysten tietämättömyys robottien mahdollisuuksista tai ennakkoluulot. Vaasassa on syksyn aikana koulutettu työvoimakoulutuksena robotiikan osaajia.

Robotit
Kuvassa Jari Kantoniemi tutkii robottia
Jari Kantoniemi opiskelee robotiikkaa VaasassaYLE Jarkko Heikkinen
Kuvassa robotti tekee työtä.
Vaasassa on syksyn aikana koulutettu työvoimakoulutuksena robotiikan osaajia. (1:26) Kuvaus ja editointi Jarkko Heikkinen.

Robotti osaa mitä vaan, kunhan sen opettaa ja ohjelmoi. Vaasassa on syksyn aikana annettu robotiikan oppia yhdeksälle eri alaa edustavalle. Yksi heistä on jurvalainen Jari Kantoniemi, joka on aikaisemmin työskennellyt mm. hitsauksen parissa. Kantoniemi hakeutui koulutukseen, koska robotiikka kiinnostaa.

- Olen kiinnostunut tästä alasta ja olen aikaisemminkin jo työskennellyt robotiikan parissa. Mutta kyllä on saanut huomata tämä syksyn aikana, että on paljon tullut uutta, kertoo Jari Kantoniemi.

Teak Teknologiakeskus on omalta osaltaan kouluttanut robotiikan osaajia eri puolella Suomea kolmen vuoden ajan, kursseja on järjestetty seitsemän kappaletta. Kurssi järjestettiin Vaasassa nyt ensimmäisen kerran. Vaasan kurssilaisia opettaa Petri Kolehmainen, hän kertoo että alan osaajat ovat työllistyneet hyvin.

- Tämän kolmen vuoden ajan, mitä me olemme näitä kursseja pitäneet on käynyt ilmi oppillat ovat työllistyneet erittäin hyvin. Sana robotti ansioluettelossa yleensä tarkoittaa, että työnantajan kiinnostus henkilöä kohtaan herää.

Mutta yrityksillä on robotteja kohtaan myös pelkoa ja ennakkoluuloja, ja tietoa robottien mahdollisuuksista kaivattaisiin lisää, kertoo Kolehmainen.

-Kouluttajana tietysti toivoisin että enemmänkin yrityksissä saisi olla tietämystä robottien mahdollisuuksista. Aika paljon niitä pelätäänkin ja hinnasta on vääriä olettamuksia. Yleisesti niitä pidetään kalliina, mutta todellisuuden edessä moni yllättyy, toteaa Petri Kolehmainen.

Hinnan lisäksi pelkoa saattaa herättää työpaikkojen kohtalo. Kolehmainen sanoo, että jos robotin vuoksi työpaikka menee, niin toisaalta se tulee kyllä myös takaisin. Robotti tarvitsee ihmisen, joka sitä käyttää.

Lähteet: YLE Pohjanmaa