Tehyn Laitinen-Pesola jättää paikkansa

Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehy joutuu etsimään uuden puheenjohtajan. Vuodesta 1997 järjestöä luotsannut Jaana Laitinen-Pesola ei enää asetu ehdolle liittokokouksessa kesäkuussa 2013.

Kotimaa
Tehyn puheenjohtaja Jaana Laitinen-Pesola
Tehyn puheenjohtaja Jaana Laitinen-PesolaJari Pelkonen / Yle

- Kesällä 2013 tulen olleeksi 16 vuotta puheenjohtajana ja on aika saada uutta voimaa kehiin ja olen silloin 55-vuotias. Sitten voisi tehdä jotain muuta elämässään, Laitinen-Pesola kertoo.

Päätöksen taustalla on myös Tehyn ja jäsenistön vahvistunut asema työmarkkinoilla.

- Siinäkin mielessä on hyvä lähteä, että Tehyn asema on turvattu ja jäsenmäärä kasvaa ja talous on kunnossa. Järjestön tulevaisuuden kannalta syksyn 2007 työtaistelu oli merkittävä asia.

Laitinen-Pesola aikoo vielä vääntää kättä Tehyn itsenäisestä roolista kunta-alan työehtoneuvotteluissa. Tehy on tavoitellut omaa työehtosopimusta pitkään, mutta se jäi vielä haaveeksi päättyneellä sopimuskierroksella.

- Sopimusjärjestelmää on aikaa rukata vielä puolitoista vuotta. Kunta-alan sopimusasia on se suurin asia, joka pitäisi saada järjestykseen.

Tekemättömien asioiden listalla ovat myös hoitajien palkkatason nostaminen sekä miesten ja naisten palkkatasa-arvo. Syksyn raamisopu ei kavenna palkkaeroja lähivuosina.

Laitinen-Pesola nostaa esiin myös hoitoalan sekavan järjestökentän. Alalla on useita etujärjestöjä. Syksyllä 2007 Tehy ajautui eripuraan muun muassa Superin kanssa ja irtautui kunta-alan yhteisestä neuvottelujärjestöstä TNJ:stä.

- Hoitohenkilöstön edunvalvontaa olisi järkevää hoitaa mahdollisimman yhtenäisesti. Ymmärrän, että jokainen haluaa omansa säilyttää, mutta ehkä joskus tulee aika, että voidaan työtä yhtenäisemmin tehdä.

Henkilökohtaisesti raskaimmaksi kokemukseksi Laitinen-Pesola kuvaa vuoden 2000 työmarkkinakierrosta. Tehy ei lähtenyt työtaisteluun vastoin jäsenistön mielipidettä.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Iltalehti.

Lähteet: YLE Uutiset / Petri Manssila