1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Tutkijat: Kulutus kasvaa taantumasta huolimatta

Kulutustutkijat pitävät mahdollista taantumaa aikaisempaa miedompana kuluttajan kannalta. Tutkijoiden mukaan talouden epävakaus lisää lomautuksia ja irtisanomisia vuoden alkupuoliskolla, mutta kulutuksen määrä jatkaa kasvuaan.

Viime hetken joulukauppa käy nyt vilkkaimmillaan. Kuva: YLE

Joulunalusviikolla kauppa käy kuumana, ja lisää vauhtia haetaan heti joulun jälkeen alennusmyynneistä. Kulutuksen kierrokset eivät saisi laantua, sillä taloutta pyörittää taantuman kynnyksellä yksityinen kulutus.

Keskiviikon A-plus-ohjelmassa kulutuksen tutkijat arvioivat, että taloustaantuma ei vaikuttaisi kulutukseen kovin dramaattisesti. Kuluttajatutkimuskeskuksen tutkimuspäällikkö Mika Pantzarin mukaan työmarkkinajärjestöjen marraskuussa solmima raamisopimus saattaa osoittautua Suomen kannalta hyväksi ratkaisuksi.

- Sopimus on luonut vakautta talouteen. Yritykset valittavat, että kilpailukyvyn kannalta oli kalliita palkankorotuksia, mutta niiden takia suomalaisten reaalitulot kasvavat ensi vuonna, eli kulutusmahdollisuudet paranevat. Pantzar perustelee.

Ajatushautomo Demos Helsingin tutkija Aleksi Neuvonen puolestaan pitää suomalaista kuluttajaa aikaisempaa taitavampana rahankäyttäjänä.

- 90-luvun lamaan verrattuna suomalaiset ovat vauraampia ja osittain myös taitavampia kuluttajia. Työssäkäyvät kuluttavat yhtälailla palveluita. Enää ei käy niin, että parturit tai ravintolat menisivät nurin - eli palvelukuluttaminen tässä vahvistuu, Neuvonen uskoo.

Suomen Pankki samoilla linjoilla

Kulutukseen kasvuun uskoo myös Suomen Pankki, joka ennustaa yksityisen kulutuksen kiihtyvän edelleen. Tosin pankki laskee, että kasvuvauhti tulee notkahtamaan kahden seuraavan vuoden aikana.

Kulutustutkijoiden mukaan matalien korkojen vuoksi esimerkiksi asunto- ja autokauppa ei hyydy. Harkinta tosin lisääntyy, vaikka työpaikka olisikin turvattu.

- 90-luvulla uhkapelaamisesta, kioskikäynneistä, alkoholista ja kaikenlaisista paheista säästettiin. Lisäksi asuntokauppa ja autokauppa hidastuivat, koska korkotaso oli niin korkea. Nyt ei ole samanlaista korkoloukkua, Pantzar sanoo.

Kulutushalujen pitäisi kansantalouden näkökulmasta kantaa ainakin kesään saakka. Sen jälkeen teollisuus alkaa näillä näkymin elpyä ja tuottaa tuloa yhteiseen kassaan.