Vuoltsussa syntyy cosplay-pukuja

Tampereella nuorten toimintakeskus Vuoltsun askartelu- ja ompelupajassa on ollut joulun alla vilskettä. Keskiviikkona Vuoltsu oli viimeistä päivää auki ennen joululomaa. Osa nuorista viimeisteli joulukoristeita ja -lahjoja, osa ompeli vaatteita ihan omaan käyttöön.

Ohjaaja Riina Vuorenniemi antaa neuvoja cosplay-pukua ompeleville Niina Lehdolle ja Annika Sällille Vuoltsun käsityöpajassa. Kuva: YLE / Marko Melto

Niina Lehto oli Vuoltsussa valmistamassa japanilaiseen sarjakuvaan pohjautuvaa cosplay-asuaan.

- Tarkan mallin mukaan toteutettava puku on edennyt hyvin, mutta kiire saattaa silti tulla. Puvun on oltava valmistuttava 14. päivä tammikuuta pidettävään tapahtumaan, kertoi Lehto.

Viitta on vielä tekemättä ja koristeita puuttuu.

Apua ja tarvikkeita tarjolla

Haastavinta cosplay-puvussa on Lehdon mukaan korsettiosan tekeminen. Pajalta saakin apua ja neuvoja hankalissa kohdissa ja sieltä voi ostaa tarvikkeita.

Cosplay-pukujen ompeleminen on kallis harrastus, vaikka itse tekeekin, harmittelee Lehto.

- Erilaiset kankaat ovat kalliita ja lisäksi tarvitaan jalkineet.

Niina Lehto käy Vuoltsun pajassa kaksi kertaa viikossa. Ompelemisesta hän kiinnostui mangan ja animen myötä.

- Käsillä tekeminen on ompelu on niin mukavaa. Olen hakenut myös alan kouluun, mutta vielä en päässyt. Olisi kuitenkin mukava olla ompelun parissa töissä.

Ystävä houkutteli mukaan

Niina Lehdon Vuoltsuun houkutellut Annika Sälli on käynyt pajalla jo parin vuoden ajan. Cosplaytä itsekin harrastavalla Annikalla on omakin puku työn alla, mutta tällä kertaa hän auttoi Niinaa puvun teossa.

Sälli kertoo harrastaneensa käsinompelua lapsesta asti. Vaikka kokemusta on kertynyt, niin Vuoltsun pajalta saatava apu on usein tarpeen.

- Sitä mukaa kun puvut muuttuvat vaikeammiksi, niin aina tarvitsee lisää neuvoja, kertoo Annika Sälli. Viimeksi tarvitsin neuvoja tyllin ompelussa.