Elektroniikkateollisuuden ja nörttien salaliitto

Viime aikoina ei ole voinut välttyä vaikutelmalta, että kanavapakettien myynti on kiihtynyt. Tarjousta pukkaa niin netistä kuin tv:stäkin, onnellisimmat saavat jopa henkilökohtaisen soiton puhelinmyyjältä. Mutta kanavapakettien lupaukset eivät täyty itsestään, huomauttaa Lahden Radion toimittaja Juha-Petri Koponen suunvuorossaan.

Suunvuorot
Digibokseja pinossa.
Yle / Eila Haikarainen

Nykyisessä digiajassa kymmenine teknisine lyhenteineen, on myyjääkin enemmän koetuksella asiakkaan ammattitaito. Viimeaikaisten omakohtaisten kokemusten perusteella myyvältä osapuolelta on turha odottaa valistavaa otetta, ainakaan erikseen pyytämättä.

Otan esimerkiksi teräväpiirtokanavat, mutta nimikkeen paikalle voisi sijoittaa yhtä hyvin esimerkiksi tietokoneet tai älypuhelimet.

Ostin kanavapaketin. Että saisi nähdä enemmän väkivaltaviihdettä kuten jääkiekkoa. Mikä parasta, pakettiin kuulu hd, eli teräväpiirtokanavia. Nyt kuva kirkastuisi.

Mutta mutta, kävikin niin, että kanavat eivät näy. Siitäkin huolimatta, että vastaanottolaite on ns. Full-HD tason töllötin, ja siitä löytyy myös ohjelmakorttimoduli. Tuo suorakulmion muotoinen pala muovia ja metallia, johon laitetaan ohjelmakortti, joka avaa maksukanavat.

Kyseisellä, mallimerkinnältään CA, modulilla ei voi kuitenkaan katsoa kuin tiettyjä teräväpiirtokanavia. CA-modulilla näkyy esimerkiksi YLE:n, Nelosen ja Maikkarin tavankanavien HD-versiot, mutta eivät muut. Siihen tarvittaisiin CI+ -moduuli.

(Perusanonyymi-nettiviisastelija vastaa tässä kohdin, että voi voi. Kyllähän nyt jokaisen pitäisi tietää, että CA -moduulihan on jo T-Fordin tapaista antiikkia.)

Mutta jos kuitenkin otetaan toviksi hypoteettinen, niin kutsuttu toinen näkökulma. Olisiko kanavapaketin myyjän pitänyt kysyä, millaisilla laitteilla herra/rouva kuvitteli teräväpiirtoa nauttivansa? Voisiko myyjän velvollisuuksiin kuulua rehellinen informaatio siitä, että mitä hd-kanavien vastaanottoon todella tarvitaan ja mitä se maksaa, kun laitteet kuten moduuli tai digiboksi pitää päivittää uudeksi. Pelkkä kanapaketti ei näkyvyyttä tuo.

Annoin asiasta asiakaspalvelulla palautetta. Sähköpostivastauksessa toivotettiin oikein hyvää joulua ja uutta vuotta. Kiitos, sitä samaa teillekin!

En voi olla säälimättä itseäni, ja meitä kaikkia, jotka aika-ajoin joudumme elektroniikkateollisuuden ja nörttien salaliiton uhreiksi. Erityistä sääliä tunnen vanhempia kansalaisia kohtaan, joille nykytekniikka ja sen termit ovat vieläkin enemmän muisnaissanskriittia mitä meille nuoremmille.

Ps. Kiitos silti kanavapaketeista. Kun ostaa kaksi, saa nähdä jääkiekon SM-liigan loppuotteluun asti. Kun ostaa yhden paketin lisää, näkee myös lajin MM-kisat. On se vaan tyhmää olla maksamatta.

Lähteet: YLE Lahti / Juha-Petri Koponen