Tabletit myyvät kuin häkä ennen joulua

Taulutietokoneet eli tabletit ovat olleet tämän joulun hittituote viihde-elektroniikassa. Monin paikoin taulutietokoneiden myynti on moninkertaistunut viime vuodesta. Myynnissä on jo monen valmistajan tuotteita, mutta Applen asema ylivoimaisena markkinajohtajana on vankka.

talous
YLE

Kauppiaat arvioivat jo syksyllä, että joulusesonki kasvattaa taulutietokoneiden myynnin noin sataan tuhanteen laitteseen tänä vuonna.

Tilastoa tavoitteen täyttymistä ei vielä ole saatavilla, mutta maahantuojilta ja kauppaketjuilta saatujen tietojen perusteella näin käynee.

- Viime vuoteen verrattuna vauhti on noin viisin - kuusinkertainen tällä hetkellä, Gigantin toimitusjohtaja Irmeli Rytkönen arvioi.

- Kyllä se on yllättänyt myynnin tosi hyvin. Kyllä me odotettiin, että myynti käy hyvin, mutta kaikki odotukset ovat ylittyneet tänä vuonna hyvin, sanoo myyntipäällikkö Harri Saarinen helsinkiläisestä Kannelmäen Prismasta.

Taulutietokone hankitaan elektroniikkaperheen jatkoksi

Taulutietokoneet häviävät vielä myyntimäärissä kannettaville tietokoneille puhumattakaan älypuhelimista, joiden suosio on nostanut matkapuhelimet kodintekniikan suurimmaksi tuoteryhmäksi.

Moni hankkiikin taulutietokoneen kodin muiden tietokoneiden lisäksi. Samsungin maajohtajan Peter Roosin mukaan suunnilleen samanhintaiset minikannettavat ovat kuitekin hieman tehneet tilaa taulutietokoneille

- Toki miniläppäräeiden markkinat ovat ehkä laskeneet tänä vuonna ja nämä osaltaan korvaavat miniläppärit, maajohtaja Roos.

Taulutietokoneiden markkinaosuuksista ei ole julkista tilastoa eivätkä maahantuojat halua omia arvioitaan kertoa. Gigantin toimitusjohtajan Irmeli Rytkösen kertoma jakautuma on kuitenkin varsin yleinen arvio.

- Kyllä suhde on yhdeksänkymmnetä Applea ja sitten kymmenen loppuja merkkejä. Tosin täytyy sanoa, että Samsung on sieltä vahvasti tulossa, mutta huomattavasti pienempi osuus on muilla, Rytkönen toteaa.

Joulusesongin osuus koko vuoden myynnistä on kodin elektroniikan kohdalla erittäin merkittävä. Arviot vaihtelevat neljänneksestä jopa puoleen.

Lähteet: YLE Uutiset / Aapo Parviainen