Kotkan ohjuslaivan olisi pitänyt hakea lupia jopa kuukausi aiemmin

Puolustusministeriön mukaan olisi voinut kestää yli kuukauden, että Kotkaan pysäytetty ohjuslaiva olisi saanut luvan aseiden kauttakuljetukseen. Ohjuslasti oli matkalla Etelä-Koreaan, johon aseiden kuljetus vaatii ulkoministeriön harkinnan.

Kotimaa

Puolustusministeriö pitää Kotkassa takavarikoitua ohjuslastia poikkeuksellinena tapauksena. Ohjuksilla lastatun laivan poikkeaminen Suomeen ei ole pelkkä ilmoitusasia, vaan se edellyttää lupaa, jonka hankkiminen ei ole aivan yksinkertaista.

Laivan olisi pitänyt ennen Suomen alueelle tuloa hakea puolustusministeriöstä kauttakuljetuslupaa. Lupaharkinta tehdään Suomen ulko- ja turvallisuuspoliittisen linjan mukaisesti, mikä tarkoittaa sitä, että Suomi haluaa tietää minkälaisia aseita maan kautta kulkee mihinkin.

Etelä-Koreaan ei vientikieltoa

Puolustusministeriöstä kerrotaan, että periaatteessa ohjusten kuljetukseen Etelä-Koreaan olisi voinut saada luvan, koska aseiden vienti maahan ei ole kiellettyä. Se vaatii kuitenkin erillisen ulko- ja turvallisuuspoliittisen harkinnan, josta vastaa ulkoministeriö.

Lupa olisi käsitelty työryhmässä, joka kokoontuu kerran kuukaudessa.

- Kyllä siinä olisi voinut kestää kuukauden päivät hyvinkin, sanoo erityisasiantuntija Sanna Poutiainen puolustusministeriöstä.

Kyse yksittäisistä kuljetuksista

Suomi antaa vuosittain muutamia lupia puolustustarvikkeiden kuljettamiseen täkäläisten satamien tai lentokenttien kautta. Puolustusministeriön mukaan tavaraa on viety myös maakuljetuksina.

Kyse on ollut esimerkiksi patruunoista sekä sotilaslentokoneiden tai helikopterien varaosista, joita on kulkenut Suomen kautta.

Lupahakemuksia on myös hylätty, jos kohteena on ollut esimerkiksi maa, johon Suomesta ei saa viedä aseita.

Lähteet: YLE Uutiset