Lasten suosikkiruokien karu totuus

Einesruoat ovat suosittuja myös joulupöydässä; eniten hankitaan valmiina laatikoita. Ylivoimaisesti suosituin ympärivuotinen valmisruoka on maksalaatikko.

Kuva: YLE Uutisgrafiikka

Pelkästään Suomen suurimmassa K-kaupassa maksalaatikkoa myydään keskimäärin sata rasiaa joka ainoa päivä.

- Myyntimäärät ovat pudonneet 90-luvulta, jolloin maksalaatikko oli todella huipputuote ja sitä myytiin moninkertaisesti verrattuna tähän päivään, sanoo Jumbon Citymarketin kauppias Matti Himberg.

Einekset ovat erityisesti suomalaisten juttu - muualla maailmassa suositaan pakasteita. Erityisesti eineksiä ostetaan lapsiperheissä.

- No tulee laitettua vähän tuolle pikkuiselle lihaperunasoselaatikkoa muun muassa, mutta yleensä ei eineksiä kovin paljon osteta, viittaa Minna Ohraluoma Tuusulasta ostoskärryssä istuvaan lapseensa.

Jouluaikaan einekset kelpuutetaan jopa juhlapöytään. Näin tekee myös helsinkiläinen Kong Nguyen:

- Laatikot hankitaan ihan valmiina, ja kinkku varmaan ostetaan ja paistetaan itse, hän vahvistaa.

Kahden suurimman ruokaketjun eniten myyty eines on maksalaatikko. Kakkosena tulevat jauhelihapizza ja lihapullat, kolmantena kananugetit ja pinaattiletut.

Ruoka-asiantuntija ei eineksille hurraa. Maksalaatikko kerää pisteet siitä, että ilman einesversiota sitä tuskin syötäisiin lainkaan.

Broilerinnahkaa ja lihantapaista

Esimerkiksi jauhelihapizza ei paljon lihaa sisällä.

- Tämä täyte, joka tarkottaa tätä lihannäköistä, sisältää vettä ja jauhelihavalmistetta, josta 20 prosenttia on lihaa. Käytännössä lihaa on vielä vähemmän kuin 20 prosenttia, tulkitsee tuoteselostetta elintarvikeasiantuntija Annikka Marniemi Kuluttajaliitosta.

Lasten toisessa suursuosikissa, kananugetissa, valmistaja on oikaissut korvaamalla lihaa broilerinnahalla.

- Nahka ei ole lihaa. Mutta on hyvä, että eläimistä käytetään muitakin ruhonosia kuin parhaat palat ja saadaan näin hyödynnettyä koko eläin, hän miettii.

Ravintoarvo ei kummoinen

Marniemi ei suosittelisi jauhelihapizzaa eikä nugetteja lapsille.

- Ravintoarvoltaan nämä eivät kovin kummoisia ole, eli täysipainoista ateriaa näistä kahdesta ei hirveän helposti saa.

Sen sijaan jouluiset laatikot yllättävät: porkkanalaatikossa on runsaasti porkkanaa muttei lisäaineita.

- Jos maku miellyttää, niin mikäs siinä, sanoo Marniemi.

Ruoan maku ei kuitenkaan kuluttajatutkimuksienkaan mukaan tunnu suomalaisille paljon merkitsevän, kertoo Marniemi.

- Nopeus ja helppous ovat varmaan ne tekijät, muuten einesruokien valtavaa suosiota on vaikea käsittää, hän summaa.