Arabiliiton tarkkailijat matkasivat kuohuvaan Syyriaan

Arabiliiton tarkkailijoiden etujoukko matkasi Syyriaan torstaina. Etujoukko pohjustaa tietä Arabiliiton isommalle sotilastarkkailijajoukolle, jonka on määrä päästä Syyriaan joulukuun loppuun mennessä. Tarkkailijoiden on määrä huolehtia, että Syyrian hallitus lopettaisi siviileihin kohdistuvan väkivallan.

Ulkomaat
Arabiliiton ja Syyrian lippu
YLE Grafiikka

Syyrian presidentti Bashar al-Assad taipui viimeinkin maanantaina tarkkailijoiden saapumiseen.

Jo aiemmin marraskuussa Syyria hyväksyi Arabiliiton suunnitelman, jonka mukaan väkivalta loppuisi, joukot vedettäisiin asutusalueilta ja vangit vapautettaisiin. Tarkkailijoihin suostuttiin kuitenkin vasta kuuden viikon väännön jälkeen.

Syyrian oppositio pitää tarkkailijoiden hyväksymistä Assadin uutena temppuna, jolla hallinto pyrkii pönkittämään asemaansa, voittamaan aikaa ja välttämään uudet kansainväliset sanktiot.

Opposition ja ihmisoikeusjärjestöjen mukaan hallituksen joukot ovat myös kiihdyttäneet iskujaan siviilejä kohtaan tarkkailijoiden saapumisen alla. Torstaina ainakin parisenkymmentä ihmistä on kuollut etupäässä Homsin kaupungissa ja Idlibin maakunnassa.

Ihmisoikeusjärjestöt syyttävät hallituksen joukkoja myös joukkosurmasta. Silminnäkijöiden mukaan hallituksen joukot saartoivat Kfar Owaidin kylästä lähellä Turkin rajaa noin 110 aseetonta siviiliä laaksoon, mikä jälkeen heitä ammuttiin tuntikausia käsiasein ja tykein. Kukaan laaksossa olleista ei jäänyt eloon.

Jo keskiviikkona kerrottiin, että edelliset 48 tuntia olivat olleet verisimmät koko yhdeksänkuukautisen kansannousun aikana. Alkuviikon aikana kuoli noin 250 ihmistä.

YK:n mukaan Syyriassa on kuollut yli 5 000 ihmistä sitten maaliskuun.

Lähteet: AP, AFP, Reuters