Saksa myynyt Patriot-ohjukset Etelä-Koreaan

Saksalaisviranomaiset vahvistavat, että Kotkassa takavarikoidut Patriot-ohjukset on lastattu laivaan pohjoissaksalaisessa Emdenin satamakaupungissa. Kyseessä on Saksan hallituksen kauppa Etelä-Koreaan.

Kotimaa
Patriot-ohjus Suwonin sotilastukikohdassa Etelä-Koreassa 2003.
Patriot-ohjus Suwonin sotilastukikohdassa Etelä-Koreassa 2003.EPA/ JANG CHUL-YOUNG
Patriot-ohjus Suwonin sotilastukikohdassa Etelä-Koreassa 2003.
Kotkan ohjuslaivasta takavarikoidut 69 Patriot-ohjusta olivat matkalla Saksasta Etelä-Koreaan. Saksan puolustusministeriöstä kerrottiin YLE Uutisille, että kyseessä oli Saksan hallituksen ohjuskauppa Etelä-Koreaan ja lastille oli Saksasta asianmukaiset kuljetusluvat. Suomen Tulli on jatkanut rikostutkintaansa siitä, miksi alukselta puuttuivat Suomesta tarvittavat luvat.

Saksan puolustusministeriöstä kerrotaan, että Etelä-Korealle lähetetyt ohjukset ovat saksalaista alkuperää. Niiden tullaus täytti puolustusministeriön mukaan Saksan lainsäädännön vaatimukset.

Laivassa olleita räjähteitä puolustusministeriöstä ei suostuttu kommentoimaan. Yksi syy suoranaisen vahvistuksen puuttumiseen löytyy Saksan hallinnollisista kiemuroista. Räjähdysaineista vastaava valtiovarainministeriö ei ole ottanut asiaan kantaa. Saksalaisten tiedotusvälineiden mukaan tilanne on kuitenkin niidenkin osalta täysin kunnossa.

Suomen ulkoministeriöstä kerrotaan, ettei se ole mukana ohjuslaivan tapauksen tutkinnassa. Ulkoministeriön asevalvonnan yksikön päällikkö Markku Virri sanoo, että ministeriöllä on rooli puolustustarvikkeiden vientilupa-asioissa. Ulkoministeriö ei ole ollut yhteydessä Saksan ulkoministeriöön eikä Saksasta ole otettu yhteyttä Suomen ulkoministeriöön ohjuslaiva-asiassa. Ulkoministeriö käsittelee puolustustarvikkeiden vientilupa-asioita, mutta nyt tällaista lupaa ei ole pyydetty, Virri sanoo.

Luotseilla oli epämääräiset tiedot lastista

Ohjuksia ja räjähteitä kuljettanut Thor Liberty -alus saapui Suomen vesille 9.12. Alus pyysi myrskyssä apua Utön luotsilta, joka ohjasi sen suojasatamaan ankkuriin Nötön länsipuolelle. Luotsilla oli laivalle mennessään vain epämääräinen tieto räjähdelastista.

Nötöstä laiva jatkoi 11.12. matkaansa Kotkaan, jonne se saapui 13.12. Kotkassa luotsi joutui tilaamaan hinaajan avustamaan laivan kiinnittämisessä laituriin.

Luotsi Tapio Tuomisto sanoo saaneensa tiedon laivan lastista vasta alukselle noustuaan ja joutuneensa tekemään pikaisesti päätöksen hinaajan tilaamisesta. Tuomiston mukaan tällaista lastia kuljettavalle laivalle olisi itsestään selvästi pitänyt tilata hinaaja etukäteen.

- Mikäli olisin tiennyt asiasta, olisin luotsina vaatinut ehdottomasti tilaamaan hinajan aluksen kiinnitykseen edeltä käsin ja olisin voinut suunnitella koko kiinnitysoperaation huomattavasti turvallisemmin, sanoo Tuomisto.

Tuomiston mukaan kovan tuulen vuoksi laiva oli kiinnitysköysien ongelmien vuoksi vaikea saada pysymään laiturissa vielä hinaajan lähdettyä.

Lähteet: YLE Uutiset