Unohda kertamättö -jouluna kannattaa syödä monia pieniä aterioita

Raskaiden jouluruokien ylensyöminen voi aiheuttaa joillekin sappikivikohtauksia tai voimakkaita närästysoireita. Ylensyönti ei kuitenkaan ole kovin suuri päivystyskäyntien lisääjä joulunpyhinä. Enemmän päivystyskäyntejä Satakunnan keskussairaalaan aiheuttaa ylenjuominen seurauksineen.

Armfeltin joulupöytään oli katettu muun muassa kalkkunaa, nahkiaisia, hauki- ja munahyytelöä. Kuva: YLE Helsinki / Paavo Häikiö

- Mielestäni ylensyönti on suomalaisilla ennemminkin krooninen ongelma vuodenajasta riippumatta. Enemmän päivystyskäyntejä aiheuttaa ylenjuominen seurauksineen, kuten esimerkiksi pahoinpitelyt, sanoo ensihoidon ja päivystyksen toimialuejohtaja, ylilääkäri Eija Vaula Satakunnan keskussairaalasta.

Esimerkiksi kinkun ja omenoiden syöminen voi Vaulan mukaan toki aiheuttaa joillakin sappikivikohtauksen ja raskaat ruuat närästystä. Närästykseen ja lievempiin vatsaongelmiin tepsivät useimmiten kotikonstit, kuten ilman reseptiä apteekista saatavat happosalpaajat.

- Jos kipu yltyy ja on korkeata kuumetta kannattaa tietenkin ottaa yhteyttä meihin vaikka ensin neuvontapuhelimen kautta.

Paras lääke erilaisten vatsaongelmien välttämiseen joulunpyhinä on vanha viisaus kohtuullisuudesta.

- Kannattaa syödä monta pienempää ateriaa. Joulunahan saa yölläkin syödä. Kaikkia herkkuja ei tarvitse ahtaa itseensä kerralla jouluaterialla.