Romanien joulua vietetään koko suvun voimin

Romanit ovat asuneet Suomessa satoja vuosia ja tällä hetkellä maassa asuu arvioilta yli 10 000 romania. Mutta mitä suomalaiset tietävät vaikkapa joulunvietosta romaniperheissä?

romanit
Joulukuusi ja koristepallo.
Kuusesta pääsee eroon ilmaiseksi ja vaivattomasti.YLE Keski-Suomi / Joni Tammela

- Meillä lapsuudessa vietettiin joulua mummon tai ukin luona. Kävimme kylässä kaikkien sukulaisten luona. Kaikki sukulaiset tulivat mukaan. Siirryimme talosta taloon tapaninpäivänä. Kävimme joulukirkossa, teimme jouluruokia. Ihan perinteistä, hiljennyttiin suvun kesken viettämään joulua, kertoo Katja Schwarz, nuori romani ja lapsiperheen äiti.

Myös Marika Hiltunen-Hagert muistelee, että lapsuuden joulut olivat rauhallisia ja perhekeskeisiä.

- Silloin muistettiin vainajia, vietiin kynttilöitä haudalle. Tai jos sukulaiset oli haudattu kauemmas, vanhemmat soittivat kukkaliikkeeseen ja liikkeestä vietiin kukat ja kynttilät haudalle. Ja sitten äitivainaan kanssa, minä ja Eija, vanhimmat sisarukset, laitoimme ruokaa, leivoimme, siivosimme kodin joulukuntoon. Ei ollut tällaista lahjahommaa ollenkaan. Joulu oli jumalallinen juhla, siihen ei kuulunut lahjoja.

Schwarzin lapsuusjouluina sen sijaan ei kitsasteltu lahjojen kanssa. Hän oli kasvattilapsi, ja vietti lapsuutensa tätinsä hoivissa Ruotsissa.

- En asunut omien vanhempien kanssa, joten sain mitä halusin. En niinkään tädiltä, joka minut kasvatti. Mutta jos sanoin mummolle, että haluan vaikka kruunubarbien, joka maksoi 500 kruunua, sain sen. Se oli silloin tosi kallis, Schwarz naurahtaa.

Miehetkin ottavat osaa

Jouluperinteet ovat osin periytyneet naisten omillekin lapsille. Tärkeää on perheen yhteinen aika ja puuhastelu, mutta lahjat haetaan nykyään herkemmin kaupasta. Ennen lahjoja tehtiin enemmän itse.

Molempien naisten kotona joulun kotityöt on jaettu perinteiseen tyyliin. Siivous ja ruuanlaitto kuuluvat naisille, koristelut ja kuusenhaku miehille.

- Miehet ottavat osaa joulunlaittoon yllättävän paljon. Jouluvalojen laitto, parvekkeen havukoristelut ja joulukuusenhaku, ne kuuluvat kaikki miehille, Hiltunen-Hagert kertoo.

- Se menee niin, että jos en itse johonkin yllä, sitten saa apua. Mutta ensin pitää itse yrittää, se on se paras vaihtoehto, Schwarz säestää.

Lähteet: YLE Helsinki