1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Kantasolu saattaa korjata sydämen

Itä-Suomen yliopisto on mukana laajassa eurooppalaishankkeessa, jossa testataan kantasoluhoitoa sydäninfarktipotilaillla. Marraskuussa alkanut viisivuotinen tutkimus on laajin, jossa kantasoluhoitoa on koskaan testattu.

Tutkimuksessa potilaiden sydämeen viedään infarktin jälkeen potilaiden omasta luuytimestä otettuja kantasoluja. Solujen uskotaan korjaavan vaurioitunutta sydäntä. Tutkijat arvioivat, että kantasoluhoito voi vähentää sydäninfarktipotilaiden kuolleisuutta neljänneksellä.

Tutkimukseen otetaan mukaan kaikkiaan 3 000 potilasta eri puolilta Eurooppaa. Suomesta on aikomus saada mukaan kymmeniä potilaita Itä- ja Keski-Suomesta. Itä-Suomen yliopisto aloittaa potilaiden rekrytoinnin näillä näkymin alkukeväästä.

Kuopiosta tutkimuksen toteutukseen osallistuvat akatemiaprofessori Seppo Ylä-Herttualan molekulaarisen lääketieteen tutkimusryhmä ja kardiologian professori Juha Hartikaisen tutkimusryhmä Itä-Suomen yliopistosta ja Kuopion yliopistollisesta sairaalasta.

Hankkeeseen osallistuu 21 yliopistoa ja tutkimuslaitosta yhdestätoista Euroopan maasta. Itä-Suomen yliopisto on Suomesta ainoana mukana. Tutkimusta johtaa Lontoon Queen Mary -yliopisto. Hanke sai lähes 6 miljoonan euron rahoituksen EU:lta.