Vladimir Vysotskista elokuva

Venäläisestä laulaja-näyttelijästä on tehty ensimmäisen kerran elokuva. Nykytekniikkaa hyödyntävän Kiitos, että elän- elokuvan pääosassa näyttää esiintyvän yli 30 vuotta sitten kuollut Vysotski itse. Ratkaisu on saanut Venäjällä ristiriitaisen vastaanoton.

elokuvat

Moskovan Taganka -teatterin kuuluisin näyttelijä tuli tunnetuksi myös yhteiskuntakriittisenä runoilijana ja laulajana. 42 -vuotiaana kuollut Vysotski ei saanut Neuvostoliitossa mitään virallista tunnustusta, mutta vielä nytkin venäläiset äänestävät hänet mielipidetutkimuksissa merkittävimpien venäläisten joukkoon.

- Tuhansista vaihtoehdoista esille tulee kolme nimeä: Gagarin, Vysotski ja marsalkka Zhukov, Vysotskin poika ja elokuvan käsikirjoittaja Nikita toteaa.

Kielletty taiteilija

Vysotski oli Neuvostoliitossa kielletty taiteilija, mutta kansansuosionsa turvin hän pääsi matkustamaan ulkomaillakin vapaammin kuin muut neuvostokansalaiset. Maan sisällä hänen liikkeitään seurasi tarkasti turvallisuuspoliisi KGB.

Tositapahtumiin perustuva elokuva kertoo Vysotskin konserttimatkasta Uzbekistaniin. Sen aikana KGB saa todisteita Vysotskin huumeriippuvuudesta ja huumeiden salakuljetuksesta. Kansansuosikkia ei kuitenkaan voida pidättää. Vysotskin sydän pysähtyy, mutta käynnistyy morfiinin avulla uudelleen.

- Se ei ole elämäkerta, vaan kertomus muutamasta päivästä, jotka mielestäni kuvaavat häntä ihmisenä ja taiteilijana, Nikita Vysotski sanoo.

Silikonia ja tietokonetekniikkaa

Elokuvassa Vysotskia näyttää esittävän mies itse.

- Kokeilimme monia näyttelijöitä, joilla oli sama ruumiinrakenne, ikä ja luonne, mutta ilman ääntä ja ulkonäköä kukaan ei olisi ollut Vysotski, Nikita Vysotski kertoo.

Silikonilla ja tietokonetekniikalla luotu hahmo on saanut ristiriitaisen vastaanoton, mutta enemmistö näyttää hyväksyvän ratkaisun. 12 miljoonaa dollaria maksaneen elokuvan näki jo ensimmäisenä viikonloppuna 2,5 miljoonaa venäläistä.

Lähteet: YLE Uutiset / Marja Manninen