1. yle.fi
  2. Uutiset

Viimeinen vuosi alkoi mayojen kalenterissa - sadat rukoilivat Meksikossa

Torstaina vietetty vuoden lyhin päivä eli talvipäivän seisahdus sai sadat ihmiset kokoontumaan muinaisen intiaanikulttuurin pyramideille Meksikossa. Ihmiset rukoilivat, että maailma säästyisi ensi vuonna katastrofeilta.

Ulkomaat
kaksi suitsuketta polttavaa intiaania
Reuters

Talvipäivänseisaus oli tärkeä päivä Keski-Amerikan muinaisille intiaanikulttuureille. Tänä vuonna talvipäivän seisahduksesta alkaa viimeinen, vanhaan maya-kalenteriin merkitty vuosi, minkä jotkut ovat tulkineet merkitsevän maailmanloppua vuonna 2012.

Monet torstaina Teotihuacánin pyramideilla rukoilleet kuitenkin sanoivat, että varsinaista maailmanloppua ei ole syytä odottaa. Tästä huolimatta mayojen ajanlaskun viimeinen vuosi on merkittävä.

Auringon ja kuun pyramideille kokoontuneet Keski- ja Etelä-Amerikan eri alkuperäiskansojen edustajat rukoilivat yhteisrituaaleissaan muun muassa maanjäristysten ja tulivuorenpurkausten vähentymistä.

Maya-kulttuurin kalenterin 5 126 vuotta vanha ajanlasku päättyy 21. joulukuuta 2012. Teotihuacánia etelämpänä, Jukatanin niemimaalla vaikuttanut Maya-kulttuuri kukoisti Meksikossa ja Keski-Amerikassa noin pari tuhatta vuotta aina 900-luvulle saakka.

Lähteet: Reuters

Lue seuraavaksi