1. yle.fi
  2. Uutiset

JSN: Paperilehden virhe on korjattava myös verkossa

Julkisen sanan neuvosto JSN on antanut langettavan päätöksen Nya Åland -lehdelle virheen korjausta koskevassa asiassa. Lehti oikaisi virheensä paperilehdessä esimerkillisesti, mutta laiminlöi oikaisun verkossa.

Kotimaan uutiset

Kantelua ratkaistessaan neuvosto tulkitsi kuluvan vuoden alusta tiukentunutta Journalistin ohjeiden kohtaa 20, jonka mukaan olennainen virhe on korjattava heti tiedotusvälineen toimituksellisilla verkkosivuilla ja lisäksi julkaisussa, jossa virhe on alun perin ollut.

Julkisen sanan neuvosto katsoo, että lehti teki ison virheen, mutta korjasi sen heti seuraavana päivänä poikkeuksellisen näkyvästi painetussa lehdessä, mutta ei Journalistin ohjeiden mukaisesti verkossa.

Virheellinen uutinen oli julkaistu myös verkkolehdessä. Sieltä toimitus poisti uutisen, mutta ei korjannut sitä. JSN tähdentää, että virheellisen uutisen poistaminen verkosta ei ole oikaisu.

Oikaisuissa hyvän journalistisen tavan mukaista on kertoa lukijalle, että alkuperäisessä jutussa oli virhe. Lisäksi on syytä huolehtia, että alkuperäisen verkkojutun lukeva saa tiedon korjauksesta, toteaa JSN.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi