Elintarvikelaki saa moitteita lihan pientuottajilta

Vuodenvaihteessa voimaan tulevia muutoksia elintarvikelainsäädännössä pidetään odotettua tiukempana. Luomuliiton ja lihan pientuottajien mukaan laki ei tuo riittäviä helpotuksia alkutuotantoon. Suomelta olisi toivottu lakia valmistellessa voimakkaampaa painetta EU:n suuntaan.

Kotimaa
Lampaita aitauksessa.
YLE

Uutta elintarvikelakia on väännetty kahden vuoden ajan. Luomuliitto on pettynyt vähäisiksi jääneisiin uudistuksiin.

- Tämä viimeinen alkutuotantoa koskeva asetus ei tuo alkutuottajille ollenkaan helpotuksia, vaan kaikki jatkuu entiseen malliin tai osaltaan menee jopa heikompaan suuntaan, kertoo Luomuliiton varapuheenjohtaja Jukka Lassila.

Ongelmat alkavat, kun lihankasvattaja haluaisi myydä jotain tilaltaan suoraan. Yksittäisen lihantuottajan tulisi rakentaa huomattavat laitostyyliset rakennukset, joiden kustannusten kattaminen vaatisi suuria teurasmääriä.

Suomen Lammasyhdistyksen hallituksen jäsen Sebastian Nurmi on kasvattanut lampaita parinkymmenen vuoden ajan.

- Kyllä me lampaantuottajat ymmärrämme ruokaturvallisuuden tärkeyden. Mutta sellainen tietty joustavuus, joka liittyy vanhoihin hyviin perinteisiin, pitäisi olla jotenkin sallittua, hän sanoo.

- Eihän meitä ihmisiä olisi olemassakaan enää, jos kaikki kotona ja vaatimattomissa oloissa tapahtuva toiminta olisi niin jumalattoman vaarallista! Nurmi kummeksuu.

"Tarvitsemme kohtuutta valvontaan"

Lihantarkastuksia määrittelevät Suomen lait ja Euroopan unioni. Luomuliiton mukaan Suomi on ollut EU:n edessä hampaaton, sillä vaikka EU vaatii yhtenäisiä lakeja, suo se myös poikkeuksia. Esimerkiksi poronlihaa saa Suomessa myydä tarkastamattomana. Lampaanlihantuottajat ihmettelevät, miksi pieni tilatuottaja ei voisi saada lampaanlihan tarkastuksiin edes jonkinlaisia helpotuksia.

Nurmen mukaan valvontaa olisi tässä yhteydessä voinut kohtuullistaa.

- Kun tämä tuotanto saataisiin sellaiseen jamaan, että kohtuus kaikessa hyysäämisessä, niin sitten ei olisi mitään hätää, Nurmi sanoo.

Suomi on maa- ja metsätalousministeriön mukaan tehnyt kaikkensa.

- Kyllä Suomi on yrittänyt pinnistellä ja nyt tuntuu siltä, että mitään muutosta ei ole tulossa. Lammas on EU:n markkinoilla niin keskeinen tuotantoeläin, että minun on hirveän vaikea kuvitella, että Suomi saisi mitään poikkeuksia aikaiseksi, arvioi lakia valmistelemassa ollut eläinlääkintöylitarkastaja Sebastian Hielm.

Maidon kansanterveydellinen riski arvioidaan

Joitakin poikkeuksia ollaan kuitenkin puuhaamassa ja elintarvikelakiin onkin ensi vuoden aikana tulossa tarkennuksia. Joulukuun aikana valmistuu Eviran selvitys raakamaidon riskeistä, minkä jälkeen kansallisia myyntirajoja pohditaan uudelleen.

- Ajatus on se, että jos Evira selkeästi ilmoittaa, että myyntimäärää voidaan lisätä joillakin lisäsäännöillä, niin että siitä ei kuitenkaan muodostu kansanterveydellistä riskiä, niin silloin olemme tietenkin valmiit nostamaan rajaa, Hielm lupaa.

Lähteet: YLE Uutiset / Anne-Pauliina Rytkönen