1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Sushia ja seitankinkkua joulupöytään

Jouluruokia pidetään aina perinteisinä, vaikka ne eivät sitä olisikaan. Traditio elää, kun vegaanin eines pakataan kinkun muotoon ja eksoottiset juurekset perinteiseen joululaatikkoon.

Kotimaan uutiset
Mätiä ja katkarapuja kalatiskillä.
YLE

Monille ruoka on joulun tärkein asia. Silloin asiat pitää tehdä oikein - eli niin kuin ne on aina tehty. Usein pyhien kiivaimmat väittelyt käydään juuri siitä, miten joulun ruokaperinteitä tulee vaalia.

Perinteet elävät jatkuvasti, vaikka mielikuva jouluruoasta on melko staattinen.

- On jännittävää, että ihmiset usein kuvaavat joulusyömistään sanomalla, että meillä on nämä perinteiset. Kuitenkin jos katsoo, mitä siellä pöydässä on, koko ajan tapahtuu pientä muutosta, sanoo Helsingin Yliopiston kaikkien aikojen ensimmäiseksi ruokakulttuurin professoriksi valittu Johanna Mäkelä.

- Yksi esimerkki on bataattilaatikko. Valmistustapa eli laatikko on hyvin suomalainen, mutta bataatti ei ole sellainen juures, joka meillä löytyy kovin helposti ainakaan itse kasvatettuna.

- Toinen perinteiden voimasta kertova esimerkki on vegaanikinkku, eli seitanista, vehnäproteiinista tehty kinkku. Siinä minua innostaa se, että se seurailee perinteiseksi koettua jouluruokaa, vaikka on selvästi ihan eri asia kuin suomalainen joulukinkku, Mäkelä sanoo.

Sushi haastaa perinteiset joulukalat

Perinteisiin kuuluu monien mielestä myös joulukala, mutta silli ja lipeäkala saavat jatkuvasti uusia haastajia. Tämä on huomattu Hakanimen kauppahallissa Helsingissä.

- Uusia trendejä tulee vuosittain. Esimerkiksi sushia moni on alkanut käyttää jouluisin. Sitten on uusia, maustettuja graavikaloja, ja savukalojakin maustetaan erilailla vuosittain, kertoo Iiris Haikola Kalatukku E. Erikssonilta.

Tämän vuoden erikoisuus on ollut voin loppuminen kaupoista. Pysyvänä piirteenä taas voinee pitää sitä, että jouluna ruokailuun suhtaudutaan suurpiirteisesti. Annokset ovat suuria, ja hintoja ja kaloreita ei juuri vahdita. On myös täysin sallittua käydä jääkaapilla myös aterioiden välissä.

Lähteet: YLE Uutiset / Markus Tiittula

Lue seuraavaksi