Hyppää sisältöön

Ranska suosittelee huonolaatuisten rintaimplanttien poistattamista

Ranskan terveysviranomaiset suosittelevat PIP-rintaimplanttien poistattamista. Ranskalaisvalmisteisia silikoni-implantteja voi olla myös suomalaisnaisilla, koska niitä on ostettu Suomeen Ruotsista. Kyseisiä implantteja on asennettu myös Virossa.

Kirurgin käsi poimii rintaimplantin kotelosta leikkaussalissa. Kuva: Reuters-tv

Ranskan terveysministeriön asiantuntijoiden mukaan PIP-yhtiön valmistamat implantit eivät aiheuta suurempaa syöpäriskiä kuin muiden yhtiöiden vastaavat tuotteet. Se kuitenkin suosittelee niiden poistamista hyvin todennetun repeämisriskin takia.

Terveysministeri Xavier Bertrand suosittelee implanttien poistamista ehkäisevänä toimena, mutta painottaa samalla, ettei toimenpide ole kiireellinen.

Implantteja valmistanut Poly Implant Prothese -yhtiö meni konkurssiin viime vuonna. Yhtiön tuotteiden myynti kiellettiin sen jälkeen, kun kävi ilmi, että se oli käyttänyt luvatonta silikonigeeliä tuotteissaan. Yhtiö oli siirtynyt käyttämään heikkotasoista silikonia talousvaikeuksiensa takia.

Ranskassa niitä on asennettu noin 30 000 naiselle, ja uutistoimisto AFP:n mukaan kymmenettuhannet naiset 65 maassa ovat saaneet PIP-yhtiön implantit. Suurin osa on myyty Etelä-Amerikkaan ja läntiseen Eurooppaan.

Muun muassa Belgian ja Saksan viranomaiset kehottivat perjantaina naisia tulemaan tarkastuksiin rintoineen. Myös Italiassa silikoneja tutkitaan tuhansilta naisilta.

Yhtiötä vastaan on vireillä joukkokanteita ainakin Ranskassa ja Britanniassa.

Yhtiön 72-vuotias perustaja Yves Haddad sanoo asianajajansa välityksellä olevansa valmis vastaamaan syytöksiin. Hänen mukaansa tuotteiden ja terveysongelmien välistä yhteyttä ei ole todistettu.

Sosiaali- ja terveysalan valvontaviraston Valviran mukaan Suomesta löytyy joitakin tapauksia, joissa PIP-implantit on ostettu Ruotsista ja asennettu Suomessa.

Virolaisklinikoilla PIP-implantteja on saatettu myydä myös toisella nimellä.

Britannia vastakkaista mieltä

Ison-Britannian terveysviranomaiset ovat päinvastaista mieltä ranskalaisten kollegoidensa kanssa. He eivät suosittele implanttien poistamista.

- PIP-implantteja asentaneiden naisten ei kannata tarpeettomasti huolestua. Kunnioitamme Ranskan hallituksen päätöstä, mutta mikään muu maa ei aloita samanlaisia toimia, koska meillä ei ole toistaiseksi todisteita niiden tukemiseksi. Lisäksi implanttien poistaminen on riski sinänsä, ja tämän vuoksi emme suosittele niiden poistattamista, sanoo maan ylin terveysviranomainen Sally Davies.

Brittiläiset sanovat tutkivansa lisätodisteita asiaan liittyen ja seuraavansa tilannetta.