Jouluevankeliumi sopii myös markettiin

Jouluevankeliumin lukeminen on edelleen osa jouluperinnettä monissa kodeissa. Joulun sanomaa voi kuulla myös keskellä kiireistä markettia. Rauman Prismassa pastori Kauko Hyytiä luki evankeliumia kaikelle kansalle. Hyytiän mukaan jouluevankeliumin merkitys on tuoda lohtua arkeen ja raskauden keskelle.

jouluevankeliumi
Pappi lukee jouluevankeliumia kauppakeskuksessa.
Pertti Pitkonen / YLE

Niihin aikoihin keisari Augustus antoi määräyksen, että kaikki valtakunnan asukkaat oli merkittävä veroluetteloihin...

Luukkaan evankeliumin toisen luvun alkuosaa eli jouluevankeliumia on ollut tapana lukea perheissä ennen jouluaterian alkua. YLE Satakunta pyysi pastori Kauko Hyytiää lukemaan jouluevankeliumin kiireisille ihmiselle keskellä marketin jouluhyörinää Raumalla. Harva pysähtyi kuuntelemaan tai reagoi tapahtumaan millään tavoin, mutta Hyytiän mukaan evankeliumi sopii silti myös markettiin.

- Tietenkin tuntuu vähän siltä, että kuuluuko evankeliumi tänne, mutta toisaalta mihin muualle se kuuluisi. Niinhän paimenetkin kuulivat arkisessa työssään ja toimissaan evankeliumista.

Evankeliumi antaa toivoa

Hyytiän mielestä jouluevankeliumin sanoma ja merkitys nykyään on toivon tuomisessa arkeen.

- Sen on tarkoitus tuoda toivon lahja ja valo kaiken arjen ja raskauden keskelle, ettemme vaipuisi epätoivoon.

Monessa perheessä evankeliumin lukeminen kuuluu edelleen jouluperinteeseen.

- Meidän perheessä ainakin luetaan jouluevankeliumia, käydään joulukirkossa ja se on meille tärkeätä, kertoo raumalainen Leena Simojoki.

- Me emme ole niin uskonnollista väkeä emmekä suhtaudu oikeastaan millään lailla asiaan, sanoo puolestaan Aki Nykänen Laitilasta.

- Meidän perheessä luetaan aina jouluevankeliumi. Kun lapset oppivat lukemaan, he lukivat sen. Välillä lapsenlapset ovat olleet lukijoina. Jouluevankeliumi kuuluu ehdottomasti perheemme perinteisiin, kertoo Oili Iso-Tryykäri Raumalta.

Lähteet: YLE Satakunta