Arka aika presidenttitapaamiselle - yli sata hautautuneina Pakistanin ja Intian rajalla

Pakistanin presidentti Asif Ali Zardari vierailee sunnuntaina Intiassa. Zardari on moneen vuoteen ensimmäinen pakistanilainen valtion päämies, joka pyrkii lämmittelemään tulehtuneita suhteita vierailulla naapurimaahan. Juuri eilen lumivyöry jätti maiden kiistelemässä Kashmirissa alleen yli 100 sotilasta.

Ulkomaat
Zardari ja Singh kättelevät huoneessa.
Pakistanin presidentti Asif Ali Zardari ja Intian pääministeri Manmohan Singh tapasivat Delhissä sunnuntaina.Prakash Singh / EPA

Maiden välit ovat olleet viime vuosina erityisen huonot. Zardarin matka voi olla merkki suhteiden hienoisesta parantumisesta, vaikka suuria edistysaskelia tuskin otetaan. Tämän tason vierailua ei ole toteutettu seitsemään vuoteen.

Presidentti Zardari tapaa matkansa aikana ainakin Intian pääministerin Manmohan Singhin, kertoo uutistoimisto AFP.

Intiassa vuoden 2008 Mumbain terrori-iskut ovat vielä tuoreessa muistissa. Iskun tekijöinä pidetään pakistanilaisia terroristeja.

Lisäksi pitkäaikainen kiista Intian luoteisosassa sijaitsevan Kashmirin alueen hallinnasta hiertää maiden välejä. Zardarin vierailua varjostaa lauantainen lumivyöry Pakistanin ja Intian rajalla, joka hautasi alleen 124 sotilasta ja 11 armeijan siviilityöntekijää.

Toiveet pakistanilaisleirin eloonjääneistä lumivyöryalueella ovat käymässä vähiin. Lumivyöry sattui varhain lauantaina paikallista aikaa Karakoramin solassa. Pelastustöitä on tehty vaikeissa olosuhteissa.

Lumi on paikoin jopa 25 metriä paksua noin kilometrin levyisellä vyörymäalueella. Eloonjääneistä ei ole mitään merkkejä, vaikka aluetta on partioitu helikopterein ja pelastuskoirin.

Koko pataljoonan päämaja hautautui. Armeijan lausunnon mukaan päämaja on ollut samassa paikassa 20 vuotta, eikä mitään vastaavaa ole sattunut koskaan aikaisemmin.

Vyöryalue on Himalajan vuoristossa noin 4 500 metrin korkeudessa lähellä Siachenin jäätikköä. Poliittisesti aralla alueella on tuhansia Intian ja Pakistanin sotilaita.

Intia ja Pakistan ovat sotineet kolme kertaa sitten Intian itsenäistymisen vuonna 1947.

Lähteet: AFP, Yle Uutiset