Hyppää sisältöön

Talvipuutarha menetti yli 100-vuotiaan kameliapuunsa

Helsingin Töölönlahdella lähes kaksi vuotta kestänyt Talvipuutarhan kunnostusurakka on rakennustöiden osalta valmis. Korroosion rapauttamat valurautarakenteet on kunnostettu ja tuhannet ikkunaruudut vaihdettu uusiin. Kasvit ovat selvinneet evakkoajasta pääosin hyvin, mutta täysin ilman menetyksiä ei selvitty.

Kuva: YLE

Vuonna 1893 valmistuneen lasilinnan kunnostuskustannukset ovat runsaat neljä miljoonaa euroa. Edellisen kerran rakennus remontoitiin 70-luvulla. Silloin tiloihin tehtiin uusia kantavia rakenteita teräsbetonista.

Projektinjohtaja Ari Lyytikäinen rakennusvirastosta kertoo, että kolmisenkymmentä vuotta sitten tärkeintä oli vahvistaa rakennusta. Tyylit ja rakentamistapa olivat siihen aikaan toissijaisia asioita.

- Edellisestä korjauksesta peräisin olleet betonipalkit ja muut rakenteet on poistettu. Runko tehtiin alkuperäiseen kuntoon, eli hitsauskorjattiin mädät paikat, joita täältä löytyi tosi paljon.

- Tämä oli suhteellisen huonossa kunnossa. Teimme tilapäistuentoja jo suunnittelun aikana, kun pelotti, että pysyykö rakennelma lainkaan pystyssä, sanoo Lyytikäinen.

Remontti valvovan silmän alla

Museovirasto oli kiinteästi mukana kunnostushankkeessa. Se oli Lyytikäisen mukaan fiksu ratkaisu. Hän lisää, että työssä oli vaikeutta ja haastavuutta niin paljon, etteivät museoviraston esittämät vaatimukset juurikaan tekemistä vaikeuttaneet.

Nyt rakennus on uusittu lähes 1800-luvun lopun alkuperäiseen asuun, joskaan Lyytikäinen ei täyttä takuuta asialle anna, koska ei ollut itse todistamassa Talvipuutarhan käyttöön ottoa.

Kamelia kukkii kellon tarkkuudella

Puutarha selvisi remontista ja muutoista väistötiloihin suhteellisen vähin vaurioin, mutta yksi on joukosta poissa.

- Voisi sanoa, että selvittiin aika pienin menetyksin. Noista vanhoista yli satavuotiaista kamelioista toinen kuoli, mutta tämä parempikuntoinen kesti viime talven rasitukset ja kukkii jouluksi niin kuin kello, kertoo puutarhuri Hilkka Pynnönen.

Interiöörissä on paljon tuttua, mutta joitain uuttakin on Gardenian pääpuutarhuri Katja Uski Talvipuutarhalle loihtinut. Ilme on aikaisempaa raikkaampi, värit heleämmät ja vaikka tavoitteena on ollutkin säilyttää perinteistä kasvustoa tutuilla paikoillaan, niin jotakin uuttakin on tarjolla.

- Saimme Tarton kasvitieteellisestä puutarhasta tänne on runsaasti uusia kasveja, joihin itsekin pitää perehtyä. Ne ovat sellaisia erikoisuuksia nähtävästi. Eniten on muuttunut itäsiipi. Nyt Kaktushuoneen kasveja ryhmitelty luontaisten esiintymisalueiden mukaan, lisää Pynnönen.

Kaikenlaista puuhaa ja askaretta on puutarhan puolella niin paljon, että uudistetun Talvipuutarhan avajaisia voidaan viettää vasta helmikuussa.

.
.