1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Kim Jong-un myös Pohjois-Korean työväenpuolueen johtoon

Pohjois-Korean tiedotusvälineet ovat tänään nimittäneet isänsä kuoleman jälkeen valtaan noussutta Kim Jong-unia valtaapitävän työväenpuolueen keskuskomitean johtajaksi. Lauantaina Jong-unin kerrottiin nousseen armeijan johtoon.

Kim Jong-un. Kuva: EPA/ North Korean Central TV Station

Työväenpuolueen keskuskomitean johtaja on Pohjois-Koreassa yleensä keskuskomitean pääsihteeri. Donggukin yliopiston professori Kim Yong-hyunin mukaan Jong-unia ei kuitenkaan vielä ole virallisesti nimitetty pääsihteeriksi.

Pohjois-Korean työväenpuolueen keskuskomitea on puolueen korkein päättävä elin.

Kim Jong-un on keskuskomitean ja armeijan johdon saatuaan perinyt kaksi kolmesta valtion korkeimmista tehtävistä. Hänen isänsä Kim Jong-il oli lisäksi myös vaikutusvaltaisen kansallisen puolustuskomitean johtaja.

Jong-un tapasi eteläkorealaisia

Kim Jong-un on ottanut tänään vastaan arvovaltaisia yksityisiä eteläkorealaisia vieraita, jotka kävivät jättämässä surunvalittelunsa Kim Jong-ilin kuolemasta. Vierailuun osallistuivat Etelä-Korean entisen presidentin Kim Dae-jungin leski Lee Hee-ho ja Hyundai yhtymän johtaja Hyun Jung-eun.

Kim Dae-jung ja Kim Jong-il pitivät vuonna 2 000 ensimäisen Koreoiden välisen huippukokouksen ja Hyundai on ollut käynnistämässä Koreoiden rajat ylittävää liiketoimintaa.