Teräväpiirto-tv ei yllä jokaiseen antenniin

Rakenteilla oleva teräväpiirtotelevision maanpäällinen lähetinverkko jakaa pohjoiskarjalaiset kahteen kastiin. HD-lähetykset näkyvät pian Joensuun seudun antennitalouksissa. Terävän kuvan tulo esimerkiksi Ylä-Karjalaan on kuitenkin vielä hämärän peitossa.

Teräväpiirtonäytöt
Taulutelevision kuvassa on mies uimarannalla.
YLE / Ari Haimakainen

Monesta pukinkontista löytyi jouluaattona uusi taulutelevisio. Kansa ostaa nyt telkkareita, joissa on valmius teräväpiirto- eli HD-lähetysten katsomiseen.

Apulaismyymäläpäällikkö Petri Heiskanen, Veikon Koneelta Joensuusta kertoo, että kysytyin televisio on 40-tuumainen led Full HD-tv.

- Full HD ei vielä takaa, että teräväpiirtolähetys näkyy. Vaatii myös sen teräväpiirtovirittimen televisioon.

Heiskasen mukaan aivan kaikissa malleissa ei ole vielä viritintä.

DNA rakentaa

Television ja virittimen lisäksi pitää tietenkin olla jotakin katsottavaa. Teräväpiirtokanavien jakeluun tarvittavaa maanpäällistä lähetinverkko rakentaa Suomeen DNA Oy.

Itä-Suomessa terävämpää kuvaa voi katsoa jo Kuopiossa ja Savonlinnassa. Keväällä vuorossa ovat Joensuu ja Mikkeli.

Luvattu 85 prosentin peitto saadaan suurimmilla kaupunkiseuduilla. Teräväpiirron tulo esimerkiksi Nurmeksen ja Iisalmen antennitalouksiin on kuitenkin vielä hämärän peitossa.

DNA:n televisioliikennetoiminnasta vastaava johtaja Mikko Saarentaus sanoo, että yhtiö on tehnyt suunnitelmia myös jo kattavammasta verkosta eli 95 prosentin väestöpeitosta.

- Sillä sitten katettaisiin näitä muita alueita Itä-Suomessa. Tästä ei ole tehty vielä mitään päätöksiä rakentamisaikataulun ja ylipäätään rakentamisen osalta, johtaja Saarentaus sanoo.

Asiakas maksaa

Tällä hetkellä ilman lisämaksua voi katsoa YLEn teräväpiirtolähetyksiä. Käytännössä kaikki myy löytyy jatkossa vain erillisen maksukortin takaa. Nyt tarjolla on muun muassa urheilu-, luonto- ja viihdekanavia.

Verkon rakentaminen maksaa useita miljoonia euroja. Puhelinoperaatorilla on kuitenkin keinot pitää ison urakan kustannukset kurissa. Televisioliiketoiminnan johtaja Mikko Saarentauksen mukaan DNA rakentaa verkkoa eri tavalla kuin aiemmin on tehty.

- Me hyödynnetään näitä mobiiliverkon tukiasemia ja antennipaikkoja. Sillä tavalla olemme pystyneet toteuttamaan huomattavasti kustannustehokkaammin meidän antenniverkkoratkaisun kuin nämä vanhat, korkeisiin mastoihin sijoitetut ratkaisut ovat olleet.

Lähteet: YLE Pohjois-Karjala / Jouki Väinämö