Hyppää sisältöön

Etelä-Amerikan naiset raivoissaan sekunda-silikoneista

Etelä-Amerikassa vaaditaan vastauksia laajassa silikoniskandaalissa. Eturintamassa on kuuluisa kolumbialainen televisioankkuri, joka kymmenien tuhansien muiden latinonaisten tavoin on ehkä saanut luvattoman huonolaatuiset rintaimplantit.

Tv-kasvo Alexandra Correa on vaatinut turhaan tietoa siitä, ovatko jo 10 vuotta hänen kehossaan olleet implantit tehty halvasta teollisuussilikonista. Luvattomia implantteja valmistaneelle ranskalaisyhtiölle Etelä-Amerikka oli yksi päämarkkina-alueista.

- Parempi olla hyttysenpureman kokoiset rinnat kuin isot ja syöpäiset, Correa sanoi uutistoimisto Reutersille.

Rintojen suurennusleikkaukset ovat varsin yleisiä osissa Etelä-Amerikkaa. Esimerkiksi Venezuelassa leikkaukset ovat niin suuressa suosiossa, että monet vanhemmat maksavat niitä teinitytöilleen syntymäpäivälahjaksi.

Argentiinalainen juristi on ottanut asiakseen vaatia ilmaista silikonien vaihtoleikkausta kaikille, jotka ovat saaneet helposti repeävät PIP-implantit. Hänen johdollaan joukkokannetta on nostamassa 50 argentiinalaisnaista.

Samaan aikaan Ranska rauhoittelee kansannaisiaan. Maan terveysministeriö päätyi taannoin poikkeukselliseen poistoleikkauskehotukseen, kun niin moni oli hakeutunut sairaalaan repeämien tuottaman tuskan takia. Tiistaina Ranskan terveysministeri vakuutti, että leikkaukseen ei tarvitse hakeutua aivan välittömästi.

Ranskan mukaan PIP-implanttien ei ainakaan ole todistettu aiheuttavan syöpää sen enempää kuin muilla valmistajilla. Implantit kiellettiin viime vuonna, kun yli tuhat naista Ranskassa sai leikattuun rintaansa kivuliaan repeämän.