Tuhannet israelilaiset marssivat äärijuutalaisia vastaan

Tuhannet ihmiset ovat osoittaneet Israelissa mieltään ultraortodoksijuutalaisten sukupuolierottelua vastaan. Tiistaina Beit Shameshin kaupungissa järjestetyllä mielenosoituksella haluttiin vastustaa naisten sortamista ultraortodoksien yhteisössä.

Ulkomaat
Vakavailmeinen mielenosoittajajoukko kyltteineen.
Tuhannet israelilaiset osoittivat mieltään Beit Shameshin kaupungissa tiistaina.Abir Sultan / EPA

Noin kolmentuhannen mielenosoittajan joukossa oli niin maallistuneita kuin ortodoksijuutalaisiakin. Mielenosoitusta tuki myös Israelin presidentti Shimon Peres, joka sanoi, että "taistelemme kansamme sielun puolesta".

Maanantaina samassa kaupungissa ultraortodoksimielenosoittajat ottivat yhteen poliisin kanssa. Beit Shameshin asukkaista noin puolet on ultraortodokseja. Kaupunkiin on muun muassa ripustettu kylttejä, joissa naisia kehotetaan pukeutumaan "säädyllisesti".

Ankarimmat ultraortodoksit haluavat kieltää kaiken julkisen kanssakäymisen sukupuolten välillä. Useimmat heistä asettavat naisille myös tiukkoja pukeutumissääntöjä. Naisia on myös määrätty istumaan tiettyyn osaan busseissa ja käyttämään eri jalkakäytävää kuin miehet.

Ultraortodoksien vaikutusvalta Israelissa on kasvanut viime aikoina, ja useat naiset ovat kertoneet julkisuudessa, että heitä on nimitelty kaduilla. Erityistä suuttumusta on herättänyt tapaus, jossa ultraortodoksimiehet olivat sylkeneet kahdeksanvuotiaan tytön päälle ja nimitelleet häntä, koska tyttö ei pukeudu heidän mielestään "riittävän säädyllisesti".

Vaikka ultraortodokseja on vain 10 prosenttia väestöstä, monet israelilaiset pelkäävät, että pienellä joukolla ääriuskovaisia on kokoaan enemmän valtaa.

Israelin hallituksessa mukana oleva rabbijohtoinen Shas-puolue nojaa ultraortodoksien tukeen. Puoluetta edustava sisäministeri Eli Yishai on kuitenkin sanonut pitävänsä naisiin kohdistuvia hyökkäyksiä vastenmielisinä. Yishai on kuitenkin varoittanut leimaamasta kaikkia ultraortodokseja muutamien jäsenten tekojen perusteella.

Lähteet: Reuters, AFP, AP