1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Nettikirppareilla käydään harmaata kauppaa ja huijataan yhä enemmän

Internetin kirpputoreilla harmaa kaupankäynti on lisääntynyt. Verottajan mukaan veronkierto nettikirppareilla on kasvava ongelma, mutta verottajalla ei ole mahdollisuuksia puuttua ilmiöön. Poliisi puolestaan saa vuosittain satoja ilmoituksia nettikirpparihuijauksista.

Verohallinnon verotarkastusyksikön apulaisjohtaja Raija Seppälä selaa erästä nettihuutokauppasivustoa. Eräs nimimerkki kauppaa viittäkymmentä joulukuusta. Jos kuusista on maksettu vero, apulaisjohtajan tulkinnan mukaan niitä saa myydä nettikirpparilla.

Nettikirpparit on kuitenkin tarkoitettu koti-irtaimiston myymiseen, ei ammattimaisen liiketoiminnan harjoittamiseen. Apulaisjohtajan epäilys herää, kun hän huomaa, että kuusikauppias on myynyt myös useita uusia tietokoneita ja keittotasoja.

- Uusien tavaroiden myynti tämmöisen nettihuutokaupan kautta kiinnostaa verottajaa, jos se on ammattimaista. Jos tavarat on hankittu myyntitarkoitusta varten ja niitä myydään täällä, niin asia ei ole silloin ihan ok, pohtii apulaisjohtaja Raija Seppälä.

Nettihuutokaupoissa ja -kirppareilla saa myydä omaa koti-irtaimistoaan 5 000 eurolla vuodessa. Ammattimaista liiketoimintaa harjoittavan tulee myydä tuotteitaan niille tarkoitetulla myyntipaikalla yrittäjänä ja myynnistä pitää tehdä verottajalle ilmoitus.

- Meille tulee aika runsaasti ilmoituksia tällaisista sähköisistä kauppapaikoista, joissa selvästi myydään erikseen myyntiä varten hankittua tavaraa. Eihän normaalitaloudessa ole viittäkymmentä kannettavaa tietokonetta tai viittäkymmentä keittolevyä, sanoo Seppälä.

Verottaja ei juurikaan puutu vilunkipeliin

Verottaja saa siis paljon vihjeitä nettikirppareilla kävijöiltä ja verottajan mukaan vilunkipeli on lisääntynyt kauppapaikoilla. Verottaja on kiinnostunut harmaasta kaupankäynnistä netissä, mutta käytännössä verottajalla ei ole rahkeita veronkiertäjien jahtaamiseen.

- Ehkä siksi, että ne ovat yksittäisiä tapauksia ja ne tulevat ilmi ajan saatossa. Verottajan pitäisi pidemmän aikaa seurata sitä toimintaa ja yhdistää kaupankäynti sitten samaan henkilöön. Myytävän tavaran määrän pitää olla sen verran huomattava, että meidän koneistomme lähtee siihen puuttumaan, kertoo apulaisjohtaja Seppälä.

Poliisi puolestaan saa vuosittain satoja rikosilmoituksia huijauksen uhreiksi joutuneilta nettikirppariasiakkailta. Esimerkiksi Helsingin poliisille ilmoitettiin lähes 300 huijauksesta, joissa tyypillisimmillään ostaja on maksanut tavaran, muttei ole koskaan saanut sitä.

Nettikirppareilla myydään myös varastettua tavaraa, kuten polkupyöriä. Ilmoitetuista rikoksista noin 40 prosenttia on jo edennyt syyttäjälle rikosnimikkeellä lievä petos tai petos.