Myrsky paljasti viestintäverkkojen haavoittuvuuden

Tapaninpäivän myrsky paljasti Suomen sähkö- ja viestintäverkkojen sekä hätäkeskuksen haavoittuvuuden. Myrsky katkaisi sähköt pahimmillaan 300 000 taloudelta sekä mykisti matkapuhelimia sekä tv- ja radiokanavia Etelä- ja Länsi-Suomessa. Lisäksi hätäkeskukset ympäri Suomea ruuhkautuivat.

Kun myrsky kaataa puita sähkölinjojen päälle ja sähköverkko lakkaa toimimasta, Suomi lamaantuu. Tapaninpäivän myrsky paljasti, että suomalainen yhteiskunta on lähes täysin sähköverkon toiminnan varassa, sanoo sisäasianministeriön pelastusylijohtaja Pentti Partanen.

- Tällainen moderni yhteiskunta on kyllä haavoittuvainen. Sähkö, viestiyhteydet ja tietojärjestelmät on sellainen yhteen nivoutunut järjestelmä, ja jos yksi niistä on pois niin ne kaksi muutakin on pois. Silloin monet toiminnot pysähtyvät. Ikävä kyllä.

Tapaninpäivänä hätäkeskukset ympäri Suomen ruuhkautuivat, kun sadat ihmiset ilmoittivat myrskyn aiheuttamista vahingoista. Partasen mukaan vastaavanlaisiin tilanteisiin on vaikea varautua.

- Mitään järjestelmää ei tietenkään voi mitoittaa niin, että jos tulee vaikka sata puhelua yht'aikaa niin meillä olisi yhdessä pisteessä sata päivystäjää vastaamassa. Täytyy olla malttia siihen, että siihen puheluun vastataan.

Eilinen myrsky mykisti myös matkapuhelimia sekä televisio- ja radiokanavia Etelä- ja Länsi-Suomessa. Pahimmillaan sadat tuhannet taloudet jäivät kokonaan ilman sähköä. Sähkö- ja viestintäverkkojen haavoittuvuus ei tullut yllätyksenä, sanoo Valtionneuvoston turvallisuusjohtaja Timo Härkönen.

- On tämä on ollut tiedossa, että jos tulee tällainen massiivinen luonnon onnettomuus tai joku muu, joka katkaisee sähkönsaannin, niin näin saattaa käydä. Ja tiedetään, että matkapuhelinverkot tarvitsee sähköä mutta akkukapasiteetti ei riitä.

Suomella on resurssit varasähkön tuottamiseen, jonka avulla esimerkiksi sairaaloiden toiminta voidaan sähkökatkosten aikana turvata. Luonnonmullistuksien aiheuttamiin sähkökatkoksiin on kuitenkin mahdoton varautua, Härkönen toteaa.

- Meillä on varavoimajärjestelmiä, niitä on puolustusvoimilla ja muuallakin. Minun tiedossani ei ole, että tällä kertaa olisi otettu käyttöön niitä kaikkiakaan resursseja mitä on.

- Sitten jos kaikki sähkö loppuu, niin kyllä sitten pinteessä ollaan. Ei semmoista kapasiteettia voi olla, että selvittäisiin tällaisista tilanteista vuorenvarmasti.