1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. viihde

Tarzanin Cheeta kuoli 80 vuoden iässä

Johnny Weissmullerin rinnalla 1930-luvun Tarzan-elokuvissa esiintynyt Cheeta-simpanssi on kuollut. Cheeta eli poikkeuksellisen korkeaan 80 vuoden ikään eläinten suojakodissa Floridassa.

Cheetah-simpanssi, jonka päätä hoitaja silittää.
Tarzanin uskollinen kumppani Cheeta-simpanssi on kuollut 80-vuotiaana.

Palm Harborin eläinkodin johtaja kertoo The Tampa Bay Tribune -lehdessä, että Cheeta oli rauhallinen eläin, jonka lempiharrastuksia olivat ihmisten naurattaminen, sormiväreillä maalailu ja jalkapallon katselu televisiosta.

Elokuvauransa jälkeen Cheeta eli Weissmullerin talossa. Palm Harbouriin se tuli 1960-luvulla. Keskuksessa asuu 14 muutakin simpanssia.

Cheetan kuolinsyyksi kerrottiin munuaisten pettäminen. Luonnossa simpanssi elää keskimäärin 25 - 35-vuotiaaksi ja eläintarhassa yleensä 35 - 45-vuotiaaksi. Cheeta poikkesi lajitovereistaan myös siinä, että se pystyi seisomaan selkä suorassa ja kävelemään ihmisen tavoin.

Kaikkia eläimellisiä tapojaan Cheeta ei kuitenkaan hylännyt: tyytymättömyyttään se osoitti heittelemällä ulosteita. Sen osumatarkkuus jopa kymmenien metrien päähän oli sangen hyvä häkin kaltereista huolimatta, hoitajat kertovat.

Yhdysvalloissa on epäilty sitäkin, ettei Cheeta todellisuudessa ollut Tarzan-elokuvien tähti, eikä ehkä niin vanhakaan, kuin aikakirjat väittävät. Tarzan-filmeissa esiintyi useita eri simpansseja, jotka ovat kuolleet jo kauan sitten, kirjoitti The Washington Post -lehti muutamia vuosia sitten. Tohtori Dolittle -elokuvassa vuonna 1967 Cheeta kuitenkin varmasti esiintyi.