1. yle.fi
  2. Uutiset

Kunnat vievät köyhien korotukset

Perusturvan vuodenvaihteen suuri korotus kuihtuu yksinäisen työttömän tilipussissa lähes olemattomiin. Köyhän "lottopotti" haihtuu, kun kunta leikkaa tulojaan kasvattaneen toimeentulotukea. Köyhyysastetta korotus helpottaa vain muutaman prosentin kymmenyksen.

Kotimaan uutiset
Ihmisiä leipäjonossa.
Ihmisiä leipäjonossa.Yle

Hehkutettu 100 euron korotus ja indeksitarkistuksista johtuvat korotukset haihtuvat, laskee Kelan johtava tutkija Pertti Honkanen. Kaikkein suurin häviäjä on yksin asuva, toimeentulotukeen nojautuva työtön.

Korotus kaikkoaa, koska kunnat leikkaavat toimeentulotukea, kun tulot kasvavat. Yksinäisen 121 euron korotus työttömän peruspäivärahaan tai työmarkkinatukeen sekä toimeentulotuen korotus kutistuu lopulta pieneksi.

- Suurella osalla tämä korotus jää sinne 25 euron kieppeille, jos siis kysymys on yksinasuvasta henkilöstä, laskee Pertti Honkanen.

Korotukset valuvat osin kuntien kukkaroon.

- Kuntien taloudelle tämä on edullinen muutos. Tosin taitaa olla, että tämä otetaan kunnilta pois lopulta budjettipäätöksissä, Honkanen sanoo.

Yksinhuoltajat voittajina

Vaikka korotukset ovat suhteellisesti suuria - jopa "historiallisiksi hehkutettuja - ei 25 euroa kuukaudessa yksinasujan tilipussia lihota. Köyhää yksinhuoltajaa korotus sen sijaan auttaa, ilmenee Kelan vuodenvaihteen jälkeen julkaistavista laskelmista.

- Yksinhuoltajien nettotulo asumiskustannusten jälkeen nousee jo sitten noin sadalla eurolla, Honkanen kertoo.

Elintaso paranee myös niillä, jotka eivät saa toimeentulotukea.

- Usein tällaisissa tapauksissa on kyse siitä, että esimerkiksi puolisolla on tuloja. Työtön ei sen vuoksi ole toimeentulotuen piirissä, Honkanen selittää.

Vaikutus jää pieneksi

Kelan johtava tutkija Pertti Honkanen laskee, että uudistus tuo vain muutaman prosentin kymmenyksen muutoksen köyhyyslukuihin.

- Yksinasuvan työttömän tulot asumiskustannusten jälkeen ovat korotusten jälkeenkin vain 90-luvun alun tasolla.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi