Pohjois-Korea jättää viimeiset hyvästit Kim Jong-ilille

Pohjois-Korean kansa tervehti keskiviikkona kahta johtajaa: mennyttä ja tulevaa. Kadunvarsilla hautajaissaattuetta seuranneet kymmenettuhannet korealaiset sanoivat hyvästi Kim Jong-ilille ja osanottonsa Kim Jong-unille. Kaksipäiväiset talvihautajaiset viedään läpi tarkoin suunnitellun koreografian mukaan.

Suurta Kim Jong-ilin kuvaa kuljettava auto kulkee sotilasrivistöjen läpi.

Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-il kuoli 17. joulukuuta 2011. Hautajaisia vietetään keskiviikon ja torstain läpi.

Hautajaisseremoniat alkoivat Kumsusanin palatsissa, jossa Kimin ruumis on ollut esillä lasiarkussa. Palatsilta lähtenyt hautajaissaattue on kulkenut kaupungin läpi, ja teiden varsille kokoontuneet kansalaiset ovat polvistuneet saattueen tullessa kohdalle. Saattueessa kulki Kimin seuraaja Kim Jong-un sekä maan muut johtajat.

Kommunistisen Pohjois-Korean uskotaan mobilisoineen satojatuhansia surijoita hautajaisiin. Korean valtiollinen televisio on lähettänyt kuvaa surevista kansalaisista, joista kymmenientuhansien seisoivat kertomaan mukaan päät laskettuina palatsin ulkopuolella.

Sama tapahtui kesällä 1994, kun edellinen presidentti, Kim Jong-ilin isä, Kim II Sung kuoli. Kansa itki tuolloin polvillaan "Isän" hautajaisissa, kun hänen punaiseen lippuun kääritty ja valkoisin magnolioin koristeltu ruumisautonsa ajoi Pohjois-Korean pääkaupungin Pjongjangin katuja. Tuolloin Pohjois-Korean kansan johtajalleen osoittama uskollisuus käänsi suuntansa Kim Jong-iliin, ja nyt suunta kääntynee taas hänen poikaansa.

Viimeinen leposija lienee palatsissa

Oletettavasti "Rakastetun johtajan" Kim Jong-ilin palsamoitu ruumis lepää lopulta Kumsusanin palatsissa, missä isänkin ruumis makaa näytteillä.

Hautajaisten arvellaan pönkittävän maan uuden johtajan Kim Jong-unin henkilökulttia. Hänen kerrotaan vastanneen hautajaisjärjestelyistä. Valtionmediassa haastatellut surijat katsovat, että hautajaispäivälle osunut lumisade on taivaan itkua.

Hautajaisiin ei ole kutsuttu ulkomaisia delegaatioita, eikä Kim jong-ilin kaksi muuta poikaa ole osallistunut hautajaisten järjestelyihin. Pohjois-Koreaan on julistettu torstaihin asti kestävä kansallinen suruaika.

Kim Jong-il kuoli 69-vuotiaana sydänkohtaukseen matkustaessaan junalla, sanoo valtionmedia. Kim Jong-il sai tiettävästi aivohalvauksen jo 2008. Hän kärsi joidenkin tietojen mukaan myös diabeteksestä ja sydänvaivoista.