YLE Etelä-Karjala tutustui suomalaiseen natsipropagandaan

YLE Etelä-Karjalan toimitus tutustui Suomen kansallissosialisteihin tilaamalla nivaskan Suomen vastarintaliikkeen propagandaa. Materiaalin perusteella ryhmä vaikuttaa avoimen natsimyönteiseltä, mutta vielä suhteellisen vaarattomalta.

Kotimaa

Suomen vastarintaliikkeeseen on hankala tutustua, sillä järjestö ei anna haastatteluja. Vastarintaliikkeen nettisivuilta voi kuitenkin tilata "tukipaketin", jonka avulla ryhmän ideologia alkaa hahmottua.

Paketti sisälsi muun muassa liikkeen jäsenlehden, Kansallissosialismi - biologinen maailmankatsomus -teoksen, sekä vastarintaliikkeen oppaan aktivisteille.

Runsaasti taistelusanastoa sisältävä materiaali kertoo liikkeen tavoitteista, siitä miten ne saavutetaan, sekä ohjeistaa kansallissosialismin harjoittamiseen.

Huolestuneet voivat huokaista helpotuksesta: Ryhmä ei toistaiseksi esimerkiksi yllytä väkivaltaan. Avoimen natsimyönteinen ja rasistinen se kuitenkin on.

Pohjoinen herrarotu

Vastarintaliikkeen juuret ovat Ruotsissa. Siellä perustettiin vuonna 1997 Ruotsin vastarintaliike, Svenska motståndsrörelsen. Suomen siipi perustettiin 2008. Järjestöllä on toimintaa myös Norjassa ja Tanskassa.

Jäsenmäärää on vaikea päätellä. Jotain osviittaa antaa Virossa painettu jäsenlehti. Suomalaisen painoksen levikki on tuhat kappaletta, joten Suomessa kansallissosialisteja lienee paljon vähemmän. Ryhmän Youtube-sivustolla on alle sata kirjautunutta.

Vastarintaliike vastustaa monia asioita, kuten suuryrityksiä, monikulttuurisuutta, kommunismia, Hollywoodia, uskontoja ja EU:ta. Johtoajatuksia ovat valkoisen, pohjoismaisen rodun näkeminen ylivertaisena, sekä sionismin, eli juutalaisnationalismin vastustus.

Yksi päätavoitteista on pohjoismaisen, kansallissosialistisen tasavallan perustaminen. Pyrkimyksenä on suojella "pohjoista rotua".

"Etnisten ryhmien sekoittaminen ei ole luonnollista...Rotu on ihmisluonnon avain." (Juuso Tahvanainen, Kansallissosialismi kasvaa luonnosta, Kansallinen Vastarinta -jäsenlehti.)

Vastarintaliike myös ohjeistaa jäseniään oikeanlaisesta käytöksestä. Huumeet, alkoholi ja tatuoinnit ovat kiellettyjä. Fyysistä harjoittelua, kuten kamppailulajeja, pidetään tärkeinä.

Hitler oppi-isänä

Vastarintaliike imee peittelemättä vaikutteita natsi-Saksasta. Propagandamateriaali sisältääkin lukuisia sitaatteja Adolf Hitleriltä.

"Mikään ei tuhoa vahvaa kansakuntaa tai vahvojen kansakuntien tahtoa selviytymisestä ja elämästä. SIksi on edes naurettavaa uskoa, että kansallissosialismi olisi tuhoutunut toisen maailmansodan päätteeksi vuonna 1945." (Henrik Holappa, Vapauskamppailua elämän ja selviytymisen puolesta, Kansallinen Vastarinta -jäsenlehti.)

Hitleriltä on ammennettu myös syvä viha "juutalaiskapitalistista" järjestelmää kohtaan, joka on vastarintaliikkeen mielestä tuhottava.

Aseetonta vastarintaa?

Vastarintaliike kertoo noudattavansa lakia ja korostaa jäsenilleen, että väkivaltaa tulisi harjoittaa "vain hätävarjelussa".

Tulkinnanvaraa kuitenkin löytyy. Hätävarjeluksi laskettiin esimerkiksi se, kun kokoomuksen kunnallissihteerin Jaakko Salovaaran kimppuun käytiin viime keväällä Oulussa. Salovaara oli kuvannut vaalitilaisuutta ja ottanut kuviin vahingossa myös lentolehtisiään jakelevia kansallissosialisteja.

Vastarintaliike ei taidakaan uskoa väkivallattomaan ratkaisuun. Seuraavat ajatukset löytyvät vastarintaliikkeen aktivistioppaan lopusta. Ne on kirjoittanut liikkeen ruotsalainen perustaja Klas Lund:

"...kukaan meistä ei myöskään usko, että konflikti arjalaisten ja sionistien välillä voi päättyä rauhaisasti."

"...Sillä, joka tarttuu aseeseen ja toimii, on ikuinen oikeus puolellaan, vaikka jotkut pikkuporvarilliset pelkurit väittäisivätkin päinvastaista."

"Vastarintaliike ei ole pasifistinen. Olemme tietoisia siitä, että voimme voittaa vain fyysisen taistelun kautta."

Suomen juutalaiset: Huolestuttavaa

Helsingin juutalaisen seurakunnan asiamiehen mielestä kansallissosialistien aktivoituminen kertoo suomalaisten asenteiden tiukentumisesta.

- Vastarintaliike on yksi oire. Yleinen ilmapiiri on tiukentunut. Kyllä se juutalaisiakin koskettaa, mutta enemmän kuitenkin muslimeja, sanoo asiamies Dan Kantor.

Kantorin mielestä suhteellisen marginaalisille ryhmille ei tulisi antaa turhaa julkisuutta.

- Asiat on parempi hoitaa oikeusteitse, hän toteaa.

Silloin tällöin uusnatsien hyökkäyksiä on käräjillä puitukin. Tuomiota on tullut uhkailusta ja kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Suomen vastarintaliikkeen oppilauseet ovat juutalaisille tuttua retoriikkaa.

- Traditionaalista nykyään on puhua siionisteista juutalaisten sijaan. Sillä kierretään lainpykäliä - ei voi syyttää kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Ei Suomen vastarintaliike suoraan kehota esimerkiksi väkivaltaan, mutta kyllähän tuo aika läheltä kansankiihotusta liippaa, Kantor muotoilee.

Supo ei ole huolissaan

Suojelupoliisi ei ole toistaiseksi huolissaan Suomen vastarintaliikkeestä. Yksittäisiä tapauksia lukuunottamatta sen jäsenet eivät ole Suomessa toistaiseksi ryhtyneet laajempaan väkivaltaan lippunsa alla.

- Ryhmän retoriikka on hieman kovempaa kuin todellisuus. Järjestö ei ole niin paha, kuin mitä esimerkiksi sen nettisivut antavat ymmärtää, muotoilee Suojelupoliisin turvallisuusvastaava Kari Harju.

Lähteet: YLE Etelä-Karjala / Eero Mäntymaa