1. yle.fi
  2. Uutiset

Lauha talvi sai orvokit kukalle ja sireenit silmuille

Lauha ja lumeton talvi on sekoittanut luonnon ja luonnonvaraiset eläimet. Poikkeuksellinen sää on mahdollistanut sen, että metsästä on voinut kerätä sieniä, pihalla leikata nurmikkoa ja nähdä orvokkien kukkivan ulkona joulukuussa.

luonto
Porvoon läheltä löytyy vielä jouluviikolla huippukuntoisia suppilovahveroita.YLE

Karhut heräilevät kosteista pesistään ja metsäjänikset viillettävät luonnossa valkoisina ja suojattomina. Luonto on hämmentynyt talven erikoisesta kulusta.

Yle Lahden kuuntelijanlinjalle soittanut Virpi kertoo nähneensä luonnossa esimerkiksi pajunkissoja.

- Eilen hämmästyin, kun kuljin koiran kanssa lenkillä. Pajunkissat ovat aika isoja ja sireenitkin ovat silmulla. Luonto on ihan sekaisin.

Hän vinkkaa, että tarvittaessa pitkäksi venähtäneen pihanurmen voi kätevästi leikata pikkupakkasella, sillä haravoimatta jääneet lehdet silppuuntuvat hyvin.

Taavi puolestaan kertoo pihapiirinsä metsäorvokkien olevan kukassa. Hän on nähnyt myös talonseinustan köynnösruusun nupullaan.

- Ja jänisparka on valkoinen. Metsäjäniksiä olen nähnytkin, sillä niitä kulkee meillä päin.

Jukaksi esittäytyvä soittaja kertoo jääkaapissaan olevan jouluaaton aattona kerättyjä suppilavahveroita.

- Aikamoisen pussillisen sain niitä. Tänään ajattelin taas käydä sienimetsällä. Sieniä löytyy aivan oudoista, erilaisista paikoista kuin normaalina sieniaikana, hän pohtii.

Jukka muistuttaa, että talvet ovat erilaisia keskenään.

- 1970-luvulla ei ollut koko talvena kahta senttiä enempää lunta. Jonakin vuonna kalastelin sulassa vedessä vielä tammikuun puolivälissä. Tämä talvi näyttää menevän samaan.

Lähteet: YLE Lahti

Lue seuraavaksi