Kim Jong-un sai arvonimen "Korkein johtaja"

Pohjois-Korean vallanperijä Kim Jong-un on saanut valtiollisessa mediassa arvonimen "Korkein johtaja". Kimiä on ylistetty hänen isänsä Kim Jong-ilin hautajaisten yhteydessä.

Ulkomaat
Kim Jong-un kuvattuna Pohjois-Korean Central TV -aseman lähetyksessä isänsä muistotilaisuuden aikana.
Kim Jong-un kuvattuna Pohjois-Korean Central TV -aseman lähetyksessä isänsä muistotilaisuuden aikana.EPA / YONHAP / Korean Central TV Broadcasting Station

- Kunnioitettu johtaja Kim Jong-un on puolueemme ja asevoimiemme korkein johtaja ja hän on perinyt isänsä Kim Jong-ilin hengen, johtajuuden, moraalin ja luonteenlujuuden, sanoi hautajaispuheessaan Pohjois-Korean tällä hetkellä muodollisesti korkeimmassa asemassa oleva henkilö Kim Yong-nam.

Kim Jong-unin valtaa ei ole vielä muodollisesti vahvistettu. Asiantuntijat olettavat, että hänet tullaan valitsemaan Pohjois-Koreaa hallitsevan Työväenpuolueen pääsihteeriksi, puolueen keskussotilaskomitean puheenjohtajaksi sekä asevoimien komentajaksi.

Tällä hetkellä Kim Jong-un on nimitetty keskussotilaskomitean varapuheenjohtajaksi. Kotimaisessa mediassa hänellä on useita kunnianimiä, kuten "Suuri seuraaja" ja "Viisas johtaja".

Ulkomaiset tarkkailijat yrittävät saada selville, ketkä olisivat Kim Jong-unin lähimmät työtoverit ja neuvonantajat. Hänen ei uskota ainakaan aluksi selviävän yksin maansa hallitsemisesta.

Tärkeässä asemassa lienee hänen enonsa Jang Song Thaek, joka toimii Kansallisen puolustuskomitean varapuheenjohtajana.

Toisaalta taas Kim Jong-unin kaksi veljeä eivät olleet ilmeisesti lainkaan mukana isänsä hautajaisissa.

Lähteet: AFP, AP